Vremenska prognoza, 29.11.2018.

I u nastavku će tjedna diljem Hrvatske biti relativno hladno, osobito na kopnu, gdje će tijekom noći i jutra biti mraza, a na Jadranu će bura još i tijekom četvrtka onemogućavati normalno prometovanje. Do petka će prevladavati suho, pa i barem djelomice sunčano, a od vikenda ponovno oblačnije, uz povremene mjestimične oborine, najprije na Jadranu, gdje će zapuhati jugo, zatim i u ostalim krajevima. Temperatura zraka bit će porastu.

Četvrtak - još hladnije, na kopnu uz mraz, a na Jadranu i dalje bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
djelomice sunčano, uz više oblaka u najistočnijim krajevima. Puhat će povremeno umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -4 °C, a najviša dnevna od 0 do 2 °C.

Podjednako relativno hladno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano vrijeme, te povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima većinom sunčano, uz more i vedro. U gorju i unutrašnjosti Istre ujutro mraz i ponegdje kratkotrajna magla. Duž obale u noći i prijepodne jaka, mjestimice i olujna bura, osobito podno Velebita, u drugom dijelu postupno će oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od -7 do -3 °C, uz obalu između 2 i 6 °C, a najviša dnevna od -2 do 0 °C, na moru između 7 i 10 °C. 

Na srednjem i južnom Jadrana te u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro umjerena, mjestimice i jaka bura s olujnim udarima tijekom dana će slabjeti. More umjereno valovito i valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, uz obalu između 4 i 7 °C, a najviša dnevna uglavnom od 6 do 12 °C.

Od petka - ponovno oblačnije, uz jugo, ponegdje oborine

U petak u unutrašnjosti
barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje s maglom. Za vikend i početkom idućeg tjedna oblačnije, do nedjelje u gorskim krajevima uz mogućnost slabih oborina na granici kiše i snijega, a u ponedjeljak u većini krajeva kiša. Do nedjelje hladno, osobito u noći i ujutro, zatim porast temperature zraka.

U petak na Jadranu pretežno sunčano, na sjevernom dijelu uz umjerenu naoblaku. Bura će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Za vikend i u prvom dijelu novoga tjedna promjenljivo mjestimice s kišom. U subotu će prolazno zapuhati umjereno jugo i južni vjetar, a od ponedjeljka sjeverozapadnjak.

Kopernik, MI6, Fotosinteza, Andromeda...

O nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, o klimatskim promjenama čuti i vidjeti u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su gostovali akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec, a neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona te dr. sc. Ivana Guettlera - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.