Vremenska prognoza, 28.11.2018.

Za razliku od iznimno tople prve polovine, gdjegod čak i rekordne, studeni je, očekivano, djelomično opravdao ime u svojem trećem tjednu, a još više će sljedećih dana, koji će u mnogim mjestima biti hladni kao rijetko kada u ovo doba godine. Ponegdje će na kopnu vjerojatno biti i cjelodnevnih "minusa", a povremenih mjestimičnih pahulja uglavnom u srijedu i subotu.
I dok će neke razveseliti prestanak razdoblja iznadprosječne topline, vjerojatno će još mnogobrojnije na kopnu oraspoložiti
prestanak dugotrajnog oblačnog i tmurnog razdoblja.

Na Jadranu će do četvrtka biti i prilično
vjetrovito, uz često jaku i olujnu buru, uglavnom podno Velebita i s orkanskim udarima, pri čemu će more biti valovito i jače valovito. Promet usporen, ponegdje i onemogućen.

Srijeda - hladnije, ponegdje oborine, jaka i olujna bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, uglavnom u noći i prijepodne uz snijeg, koji će se ponegdje zadržavati na podlozi, osobito u gorju. U drugom dijelu dana sa zapada će se djelomično razvedravati. Puhat će većinom umjeren, na udare gdjegdje i jak sjevernjak i sjeveroistočnjak, uz koji će se nekima činiti i hladnije od većinom mjerenih od -1 do 2 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti relativno vjetrovito, osobito tijekom oblačnijeg prijepodneva kada još može zalepršati poneka pahulja. Poslijepodne će biti više sunčana vremena nego na istoku, ali također hladnije nego u utorak. Najhladnije navečer, kada će biti i čestih "minusa".

U većini gorske Hrvatske "minusi" će vjerojatno biti cjelodnevni, a takav će osjećaj imati i neki na djelomice sunčanome sjevernom Jadranu, zbog većinom jake i olujne bure, ponegdje na udare i orkanske, koja do mora može donositi pahulje iz unutrašnjosti. Promet će biti otežan, za mnoga vozila i brodice i onemogućen.

I u Dalmaciji će biti vjetrovito te more valovito i jače valovito. Osim oblaka i sunca, ponegdje još može pasti i malo kiše, u najvišim dijelovima unutrašnjosti i snijega, uglavnom u noći i prijepodne. Temperatura zraka većinom od 4 do 9 °C, u unutrašnjosti 0 do 5 °C.

Hladnije nego prošlih dana bit će i na jugu Hrvatske, gdje će još i prijepodne biti lokalnih pljuskova, a i jake i olujne bure, ne samo na udare, te valovitog i jače valovitog mora.

U četvrtak i petak sunčanije i manje vjetrovito, ali i još hladnije, zatim...

Do nedjelje na kopnu još hladnije, gdjekad vjerojatno i uz cjelodnevne "minuse" - u četvrtak uglavnom u gorju, a u petak u sjevernim krajevima. Zimskom će ugođaju ponegdje pridonositi i magla, samo rijetko i poneka pahulja, uglavnom u subotu, kada je u gorju moguća i kiša koja se smrzava na hladnoj podlozi. Početkom novoga tjedna porast temperature, ali i vjerojatnosti za kišu.

Na Jadranu će se stanje sljedećih dana smirivati, ali će još osobito u četvrtak prijepodne biti prilično vjetrovito i valovito, te pritom relativno hladno, iako pretežno vedro. Poneki je jutarnji minus blizu mora još vjerojatniji u petak, kada ponovno okreće na jugo, s kojim će biti sve više oblaka, uglavnom od subote i povremene mjestimične kiše, ali i ponovno sve viša temperatura pa će početak prosinca vrlo vjerojatno biti iznadprosječno topao.

Kopernik, MI6, Fotosinteza, Andromeda...

O nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, o klimatskim promjenama čuti i vidjeti u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su gostovali akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec, a neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona te dr. sc. Ivana Guettlera - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP