Vremenska prognoza, 27.11.2018.

Nakon ponegdje obilnije kiše, u Imotskome čak za studeni i rekordne, te poslijepodnevnih pijavica na širem dubrovačkome području, i u većinom hladniji utorak će u Hrvatskoj prevladavati tmurni oblaci te povremena mjestimična kiša, pogotovo na jugu zemlje, gdje su i dalje mogući izraženiji pljuskovi. Pritom će se nastaviti pad temperature pa će kišu na kopnu sve češće zamjenjivati snijeg, ne samo u gorju, gdje je mjestimice počeo padati već tijekom ponedjeljka, nego i u nekim nizinama, gdje je tanji snježni pokrivač moguć i u još hladniju srijedu. Osjećaj hladnoće pojačavat će vjetar, osobito jaka i olujna bura na Jadranu. Od četvrtka do subote uglavnom suho, ali relativno hladno, uz slabiji vjetar, te nakon duljeg vremena - uz sunčana razdoblja i u većini kopnene Hrvatske.

Utorak - ponegdje kiša i snijeg, jaka i olujna bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
oblačno, povremeno s kišom, a uglavnom potkraj dana mjestimice su mogući susnježica i snijeg. Puhat će slab i umjeren, na udare ponegdje jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Temperatura zraka ujutro od 3 do 6 °C, a prema kraju dana osjetno niža.

Hladnije će u drugome dijelu dana biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će temperatura zraka ujutro i prijepodne biti uglavnom od 2 do 5 °C. Puhat će slab i umjeren, na sjeveru moguće na udare jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Bit će oblačno, ponegdje s kišom, a uz pad temperature i susnježicom i snijegom.

Snijega će u gorskim predjelima biti već u prvome dijelu utorka, posebno u Gorskome kotaru. No, neće ga biti mnogo. Na sjevernom Jadranu mjestimice još treba računati na kišu, ali i na sve jaču buru koja će poslijepodne biti jaka i olujna, podno Velebita na udare moguće i orkanska.

Bura će zapuhati i u većem dijelu Dalmacije, uglavnom umjerena i jaka, na udare mjestimice olujna. Na sjeveru Dalmacije dan će vjerojatno proteći bez oborine, dok je prema jugu još ponegdje moguća kiša, i to većinom u noći i prijepodne. Temperatura zraka od 9 do 14 °C, u unutrašnjosti između 5 i 10 °C.

Na jugu Hrvatske od 10 do 15 °C, uz promjenljivo i pretežno oblačno s kišom, mjestimice još moguće obilnijom, uz izraženije pljuskove, a lokalno su i dalje moguće i pijavice. U početku će još puhati umjereno i jako jugo, a poslijepodne će jačati bura.

Od srijede - još hladnije, u početku i vjetrovito, ponegdje uz malo snijega

Od srijede
još hladnije uz negativnu jutarnju temperaturu, a najviša dnevna većinom će biti oko 0 °C ili samo malo viša. Tek za vikend moguće je malo toplije. Pritom će biti uglavnom bez oborina, ponegdje s maglom, a samo će još u srijedu biti mjestimičnog snijega, poglavito na istoku i u Lici.

Na Jadranu u srijedu još hladnije i vjetrovitije nego u utorak, s često jakom burom, mjestimice i olujnom. Bura će krajem tjedna oslabjeti i okrenuti na jugo. Prevladavat će suho i sunčano, a kiša je moguća uglavnom u srijedu i petak na jugu, u nedjelju i drugdje.  Temperatura zraka za vikend ponovno u porastu.

Kopernik, MI6, Fotosinteza, Andromeda...

O međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu prošlih dana može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, o klimatskim promjenama čuti i vidjeti u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su gostovali akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec, a neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona te dr. sc. Ivana Guettlera - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.