Irska veleposlanica: Hrvatska puna potencijala

Republika Irska jedna je od najpoželjnijih turističkih destinacija u kojoj živi više od 4,5 milijuna Iraca, puno manje nego što ih živi diljem svijeta. Zovu je zeleni otok jer je čak 80% njezine površine prekriveno pašnjacima.

Zbog prekrasne prirode Irsku nazivaju i smaragdnim otokom udaljenim osamdesetak kilometara od obale Velike Britanije. Zemlja je podjeljena na 26 grofovija. Irci su poznati po svojoj srdačnosti i gostoljubivosti, vole glazbu i ples. U glavnom gradu Dublinu čak 50% ljudi mlađe je od 30 godina. Irska ima najveći broj zaposlenih u high tech sektoru u Europi.

Iz ove zemlje koja je otvorena drugima i drugačijima dolazi veleposlanica Olive Hempenstall. U Zagreb je stigla prije dvije godine sa svojom obitelji. Kao majka dviju djevojčica posebno se zainteresirala za dječju književnost, ne samo irsku već i hrvatsku.

Tijekom boravka u Hrvatskoj veleposlanica je otkrila mnoga zanimljiva mjesta no najviše voli istraživati Zagreb.
U Hrvatskoj nema puno Iraca, no kaže da najčešće dolaze zbog ljubavi. U Irsku, međutim, Hrvati sve više dolaze iz drugih razloga.  Zahvaljujući naglom ekonomskom rastu Irska je postala atraktivna zemlja za život.

Jedna od poveznica između Hrvatske i Irske je i što će gradovi Rijeka i Galway 2020. ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.

Koliko Hrvati vole Irce vidi i po obilježavanju proslave dana Svetog Patrika, zaštitnika Irske uz kojeg se vežu brojni mitovi, poput onoga da je protjerao zmije s Otoka. Odnose između dvaju zemalja smatra vrlo dobrima. Na zabavi se često dobro jede pa je tako i veleposlanica u Hrvatskoj otkrila čari pripremanja domaćih proizvoda. S nama je podijelila recept za kruh koji peče svojoj obitelji koji možete naći u videoprilogu.

Prije nego što je došla u Hrvatsku veleposlanica je o našoj zemlji slušala od svojih prijatelja koji su je turistički posjetili. Sama se uvjerila da je naša zemlja puna potencijala.

U Hrvatskoj će ostati još dvije godine tijekom koje namjerava upoznati sve dijelove naše zemlje u koju se, kaže, nije teško zaljubiti.