Vremenska prognoza, 26.11.2018.

Blagan Svete Katarine donio je mnogo kiše, a i svojevrsno otvaranje vrata zimi sljedećih dana. No, još ne i snijegu, kojeg će u novome tjednu biti znatno manje nego u prošli utorak. Štoviše, većinom i nimalo! Nakon još relativne topline i kiše u ponedjeljak, od utorka će biti sve hladnije, od srijede do subote u mnogim mjestima kao rijetko kada potkraj studenoga i početkom prosinca - iako, pa i dodatno baš zbog toga - što će oblaka noću biti manje nego prošlih dana, a i sunce će se vidjeti i u većini unutrašnjosti, ponegdje i nakon više od tjedan dana. Jutarnja temperatura zraka spuštat će se i na oko -5 °C, ponegdje vjerojatno i niže, a i najviše dnevne vrijednosti posvuda će biti niže od prosječnih. Na Jadranu će do utorka kiše biti sve manje, a zatim će biti i dosta sunčanog vremena. Osim njega, vrijeme će obilježiti jaka i olujna bura. Stoga će upozorenja na buru zamijeniti još trenutačno važeća za mjestimice obilnu kišu i jako jugo, u ponedjeljak i jugozapadnjak, ponegdje i sjeverozapadnjak.

Ponedjeljak - još ponegdje kiša

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
prijepodne će još povremeno biti kiše, a prema kraju dana slijedi djelomično smanjenje naoblake. Zapuhat će umjeren zapadni vjetar, uz koji će poslijepodnevna temperatura još biti između 7 i 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno. Kiše će biti osobito u noći i ujutro, a zatim s juga postupan prestanak oborina. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a temperatura uglavnom od 6 do 9 °C.

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ali u mnogo manjim količinama nego tijekom nedjelje i u noći na ponedjeljak. Vjetar slab, na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, koji će u početku na otvorenom moru biti i jak, uz umjereno valovito do valovito more. Temperatura zraka u gorju uglavnom od 3 do 8 °C, a na sjevernom Jadranu između 9 i 14 °C.

U Dalmaciji će još biti povremene kiše, pa i lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. No, očekuje se i smanjenje naoblake, pa će ponegdje biti i sunčanog vremena. Vjetar većinom slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, a more poslijepodne u smirivanju na malo do umjereno valovito.

Kao i na srednjem Jadranu, i na jugu Hrvatske će najviša temperatura zraka biti oko 16 °C. Prevladavat će oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijim pljuskovima i grmljavinom. Jugo će slabjeti i okrenuti na umjeren i jak jugozapadnjak, a more će biti umjereno valovito do valovito.

Od utorka - hladnije, jača bura

U nastavku tjedna na kopnu sve hladnije, ali od srijede uglavnom suho i uz razdoblja sunca i vedrine. U utorak mjestimice slabe oborine na granici kiše i snijega, u srijedu su još moguće u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Često umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar u četvrtak će oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od srijede će se spuštati ispod 0 °C, ponegdje vrlo vjerojatno i ispod -5 °C, pa se preporuča zaštita životinja, voćnjaka, povrtnjaka, a i grijanje staklenika i plastenika.

I na Jadranu će zahladnjeti. Osim temperature niže od prosjeka za kraj studenog i početak prosinca, vrijeme će obilježiti jaka, osobito podno Velebita i olujna bura, koja će u četvrtak postupno slabjeti. Povremene kiše u utorak će još biti uglavnom u Dalmaciji, a zatim će prevladavati sunčano.

Kopernik, MI6, Fotosinteza, Andromeda...

O međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu prošlih dana može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, o klimatskim promjenama čuti i vidjeti u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su gostovali akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec, a neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona te dr. sc. Ivana Guettlera - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.