Vremenska prognoza, 23.11.2018.

U petak uglavnom suho, pa i uz više sunčanog vremena nego u dosadašnjem dijelu tjedna, a za vikend ponovno promjena vremena, uz porast temperature i južinu, izraženiju na Jadranu, gdje će i kiša biti češća i obilnija. Do kraja ponedjeljka ponovni porast tlaka, uz dotok osjetno hladnijeg zraka pa će temperatura posljednjih dana studenoga u mnogim mjestima biti niska kao rijetko kada u to doba godine. Osim hladnoće, mnogima na Jadranu ponovno bi mogla smetati bura, često jaka, ponegdje i s olujnim udarima, a na kopnu i povremeni mjestimični snijeg, osobito u gorju. Srećom za one u prometu - vjerojatno će ga u većini krajeva biti manje nego u prošli utorak.

Petak - većinom suho, gotovo posvuda uz mogućnost sunčanih razdoblja

U istočnoj Hrvatskoj 
će osim oblaka i mjestimične magle biti i sunčanih razdoblja, posebice u Podunavlju, gdje će najviša poslijepodnevna temperatura porasti i do 10 °C. Najniža jutarnja većinom oko 3 °C.

U središnjoj Hrvatskoj zadržat će se većinom oblačno, tmurno, ujutro i maglovito, uz malu vjerojatnost kraćih sunčanih razdoblja. Vjetar slab, a temperatura uglavnom od 3 do 7 °C.

U Gorskome kotaru je uz oblake i maglu mjestimice moguća i slaba rosulja, dok će u Lici nakon magle vrlo vjerojatno biti sunčanih razdoblja. Najniža jutarnja temperatura od -1 do 1 °C, pa pripazite na mogućnost poledice, a najviša dnevna između 2 i 7 °C. Na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno, u noći i ujutro ponegdje i maglovito, a kiša je moguća uglavnom u noći na subotu. Vjetar slab ili čak tiho, a tek krajem dana zapuhat će gdjegod umjereno jugo.

U Dalmaciji djelomice, ponegdje i pretežno sunčano, a ujutro mjestimice magla, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Jutarnja temperatura zraka od oko 1 °C ponegdje u Zagori do 12 °C na otocima, a najviša 12 do 14 °C, uz more 16 do 18 °C. Ujutro burin, a prema kraju dana jugo. More mirno do malo valovito.

I na jugu Hrvatske relativno stabilno i još mirno, uz tiho ili samo slab vjetar. Prevladavat će sunčano, ponegdje uz mogućnost sumaglice i magle. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko 6 °C, a najviša poslijepodnevna oko 17 °C, niža od mora, čija će temperatura i dalje biti uglavnom 19 i 20 °C.

Za vikend južina i sve češća kiša, zatim ponovno hladnije, bura, ponegdje i snijeg

U subotu na kopnu promjenljivo oblačno, ujutro ponegdje s maglom, a zatim i mjestimice kiša, najprije u gorju. Od nedjelje do srijede većinom oblačno, najprije uz kišu, gdjegod i obilniju, osobito u ponedjeljak u gorju, a od utorka mjestimice i snijeg, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača - većinom manjeg nego u prošli utorak. Nakon u subotu prolazno južnog vjetra i malo više temperature, od nedjelje će, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, temperatura biti u svakodnevnom padu.

Na Jadranu tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna promjenljivo, pa i pretežno oblačno s kišom, često i u obliku obilnijih pljuskova i grmljavine. U subotu će puhati umjereno i jako jugo, u nedjelju će na sjevernom dijelu okrenuti na buru, koja će od utorka prevladavati na cijelome Jadranu, pri čemu će temperatura biti sve niža.

Kopernik, MI6, Fotosinteza, Andromeda...

O međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu prošlih dana može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, o klimatskim promjenama čuti i vidjeti u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su gostovali akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec, a neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona te dr. sc. Ivana Guettlera - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.