Mlada obitelj ne želi iz imotskoga kraja

Iz Dalmatinske zagore, posebice iz imotskoga kraja, mladi se sve više iseljavaju. No, ima i pozitivnih primjera gdje su mlade obitelji odlučile pokrenuti vlastiti posao i tako ostati u rodnom kraju. 

Anita Pavić
iz Ričica s mužem koji radi u građevini i petero djece ne želi nikamo iz svojega kraja. Kako bi podignuli obitelj, godinama su radili razne poslove s manje ili više uspjeha. Iskušali su sve i odlučili pokrenuti vlastiti posao. Osnovali su OPG.

Cilj im je baviti se seoskim turizmom pa su počeli s konobom izgrađenom od kamena u starinskom stilu, čija ljepota ostavlja bez daha, a kamene gromade kao da isijavaju neku posebnu toplinu. Gradili su korak po korak jer ideja i stvaranje traju više od 20 godina, no danas su zadovoljni. Skupljali su stare stvari, gradili i ugrađivali kamene mlinove, kotače zaprežnih kola, kamenice.

Sve što imaju gradili su vlastitim novcem tijekom godina, bez kredita. Jedinu pomoć dobili su od države putem poticaja za samozapošljavanje. A kako planiraju širiti posao, natjecali su se i za mjeru europskih fondova 6.4.

Radila je Anita i sezonski na moru, ali kaže, naradiš se, a plaća mala. A kod kuće ima sve svoje jer se bavi i stočarstvom i vinogradarstvom i uzgojem povrća, a u planu je i mali plastenik. A i turisti vole domaće, posebice ako je upravo doneseno s farme ili ubrano u vrtu.