Vremenska prognoza, 22.11.2018.

U četvrtak i petak relativno stabilno i većinom suho, do nedjelje i malo toplije. No, već od subote ponovno povremena mjestimična kiša, jugo pa bura, u novome tjednu pad temperature, ponegdje vjerojatno i snijeg, ali u znatno manjim količinama nego u prošli utorak.

Četvrtak - samo ponegdje slabe oborine

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
tmurno i oblačno, ponegdje sa slabom kišom ili rosuljom, a ujutro je mjestimice moguća i magla. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od 0 do 4 °C, a dnevna između 5 i 7 °C.

Podjednako relativno hladno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a i oblačno, tmurno i maglovito, uz tiho ili samo slab vjetar, te uz malu vjerojatnost mjestimične slabe oborine.

U gorskim krajevima većinom oblačno, ujutro ponegdje uz slab mraz i mjestimičnu maglu, a tijekom dana ponegdje može biti i slabe rosulje. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice može pasti i malo kiše. Vjetar uz obalu uglavnom slab, samo ujutro ponegdje umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka u gorju oko -1 °C, uz more od 6 do 11 °C, a dnevna od 2 do 5 °C, uz more od 9 do 13 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, ali ponegdje uz mogućnost kratkotrajne kiše ili lokalnog pljuska. Puhat će slab do umjeren, prema otvorenom moru mjestimice i jak sjeverozapadnjak, a uz obalu ujutro slaba do umjerena bura. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 3 do 5 °C, uz obalu između 8 i 11 °C, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 16 °C.

Oko prosječne temperature za ovo doba godine, pa i malo više bit će i na barem djelomice sunčanome jugu Hrvatske. Rijetki lokalni pljuskovi mogući su uglavnom prema otvorenom moru. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu jugozapadnjak, uz koji će more biti malo do umjereno valovito, temperature još uvijek ponegdje i 20 °C.

U petak većinom suho, uz sunčana razdoblja, a od subote opet oblačnije, uz jugo, kišu...

U petak
će sunčanih razdoblja vjerojatno biti i u sjevernim krajevima unutrašnjosti. No, već za vikend slijedi južina, porast temperature i novo jače naoblačenje, ponegdje i kiša, osobito u nedjelju. Potkraj nedjelje u sjevernim krajevima zapuhat će sjeveroistočni vjetar, s kojim će nam opet dolaziti hladniji zrak pa će u novome tjednu, osim ponovno temperature niže od prosjeka, dojmu više zimskog nego jesenskog vremena pridonositi i povremene mjestimične pahulje. No, vrlo je mala vjerojatnost ponavljanja onako obilne oborine kao u prošli utorak.

I na Jadranu do kraja ovog tjedna malo toplije, i pritom u petak djelomice sunčano, uz više oblaka na sjevernom dijelu, gdje će već ponegdje biti kiše. Za vikend jačanje juga i porast naoblake, te sve češća kiša, osobito u nedjelju, kada će mjestimice biti i obilnijih pljuskova i grmljavine. Potkraj nedjelje će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će vjerojatno uzduž cijeloga Jadrana obilježiti veći dio sljedećega tjedna, tijekom kojeg će ponovno često biti jaka, gdjekad i s olujnim udarima. U početku će još biti moguće mjestimične oborine, a prema sredini tjedna bit će sve više sunčanog vremena.

Kopernik, MI6, Fotosinteza, Andromeda...

O međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu prošlih dana može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, o klimatskim promjenama čuti i vidjeti u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su gostovali akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec, a neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona te dr. sc. Ivana Guettlera - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.