Vremenska prognoza, 20.11.2018.

Oprez u prometu! U utorak kiša, na kopnu i snijeg, a na Jadranu jaka i olujna bura i jugo, osobito u prvom dijelu dana. Susnježice i snijega će najviše biti u gorju, gdje je uz snježni pokrivač i najveća vjerojatnost ledene kiše. Najkišovitije će najvjerojatnije biti na južnom dijelu Jadrana, ponegdje i uz više od 90 litara po četvornome metru. Osim raznolikih i mnogobrojnih vrsta oborine - njih čak više od 10 i temperatura će biti raznolika, od -3 °C ujutro ponegdje u gorju do čak oko 16 °C poslijepodne na jugu. Od srijede stabilnije, sunčanije, ali...

Utorak - kiša, snijeg, bura, jugo...

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
oblačno, povremeno s kišom, u početku mjestimice i susnježicom i snijegom, ponajprije u gorju zapadne Slavonije, gdje se oborina može smrzati na tlu. Puhat će većinom umjeren istočni vjetar, a temperatura u Podunavlju može porasti i do 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj snijeg i sunježica sredinom dana će oslabjeti i većinom prijeći u povremenu kišu. U noći i ujutro mjestimice je moguć i tanji snježni pokrivač, a pogotovo u višim predjelima i kiša koja se smrzava na hladnom tlu. Zbog moguće poledice ne preporuča se odlazak u gorje, a oprez je nužan i u nizinama. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočnjak, uz koji će temperatura biti uglavnom od 0 do 4 °C.

Nakon umjerenog i jakog snijega, u gorskoj je Hrvatskoj velika vjerojatnost kiše koja se može smrzavati na tlu, već u noći i ujutro u Lici, zatim i u Gorskom kotaru. Prije toga se očekuje oko 10 cm, ponegdje i do 20 cm snježnog pokrivača, uz otežan i ograničen promet. Na sjevernom Jadranu padat će kiša, a puhat će jaka, u početku podno Velebita i olujna bura s kojom su moguće i pahulje snijega.

Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijom, te grmljavinom. Puhat će većinom umjereno do jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C, na otocima i oko 13 °C, a poslijepodnevna 14 do 16 °C, u unutrašnjosti 11 do 14 °C.

Na jugu Hrvatske je najveća vjerojatnost obilne kiše, mjestimice i veće od 90 litara po četvornome metru, praćene grmljavinom. Puhat će jako jugo, ponegdje i olujno, uz koje će more biti i jače valovito. Temperatura zraka porast će i do 18 °C.

Od srijede - slabiji vjetar, rjeđe oborine, više sunčanih sati...

U nastavku tjedna, sve do vikenda, oborina na kopnu sve slabija i rjeđa, uglavnom u obliku rosulje i kiše jer će dnevna temperatura polako rasti. U srijedu i četvrtak prevladavat će oblačno, a u petak i subotu u većini su krajeva moguća i dugotrajnija sunčana razdoblja. Ujutro će mjestimice biti i magle, osobito u subotu kad je najvjerojatniji i jutarnji mraz. U nedjelju je pak sve veća vjerojatnost novog naoblačenja i kiše, u višem gorju i snijega.

Na Jadranu od srijede do petka prevladavajuće sunčano, uz malo kiše još uglavnom u srijedu prijepodne na jugu. Vjetar će oslabjeti pa će biti uglavnom slabe i umjerene bure i sjeverozapadnjaka. Za vikend ponovno oblačnije, uz jačanje juga i sve češću  i obilniju kišu, osobito u nedjelju. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, osim što će jutra od srijede do petka biti malo svježija.

Kopernik, MI6, Fotosinteza, Andromeda...

O međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu prošlih dana može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, o klimatskim promjenama čuti i vidjeti u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su gostovali akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec, a neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona te dr. sc. Ivana Guettlera - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.