Oprez u prometu! Snijeg, kiša, poledica, bura, jugo...

Za razliku od prošloga tjedna, koji je počeo iznadprosječnom toplinom, ponegdje čak i rekordnom, a završio hladnoćom, burom, mjestimice čak i snježnim pahuljama - u ovome imamo sasvim suprotnu meteorološku priču i izazove! Bez rekordne topline, ali u mnogim mjestima uz prvi snježni pokrivač nakon ljeta, obilnije oborine, mjestimičnu poledicu...

Očekivano, snijeg je zabijelio većinu gorja,
gdje ga je mjestimice i više od 10 cm, a tanji je snježni pokrivač izmjeren i na mnogobrojnim nizinskim meteorološkim postajama DHMZ-a. Osim snijega, ponegdje je bilo i još će biti i obilnije kiše, kao primjerice u Makarskoj, gdje je od jučer do jutros u 7 sati palo čak 118 litara kiše po četvornome metru, a bilo je ili će tek danas biti - i drugih vrsta oborine, prema procjeni meteorologa DHMZ-a - čak više od 10 vrsta.

Pozor - ponegdje poledica!

Osim snijega, za one u prometu vjerojatno je najopasnija ledena ili prehladna kiša, koja se smrzava u dodiru s podlogom i stvara poledicu. Na usporavanje prometa, pa i njegovo onemogućavanje i sljedećih će sati na sjevernom Jadranu djelovati često jaka i olujna bura, mjestimice i s orkanskim udarima, a na srednjem i južnom dijelu samo malo slabije jugo.

Do večeri smirivanje...

Srećom, do večeri je vrlo velika vjerojatnost smirivanja i stabilizacije vremenskih prilika - slabljenje vjetra, većinom i prestanak oborina, stanjivanje oblačnog sloja, ponegdje i djelomično razvedravanje, osobito na srednjem Jadranu. No, prije toga, zanimljivo je spomenuti kako neki na sjevernom Jadranu, osim bure, mogu doživjeti i relativno rijetke pojave u istome danu - i kišu i snijeg, a i munje i gromove!?

U nastavku tjedna - toplije, sunčanije, ali posvuda ne i suho

Od srijede do vikenda oborine će biti rijetke, i u malim količinama. Štoviše, na većini Jadrana će i sasvim izostati jer će prevladavati sunčano, a sve više sunčanog vremena bit će i u kopnenom području. Snježni pokrivač će se topiti jer će temperatura zraka ponovno porasti pa će jutarnjih "minusa" biti rijetko gdje.

Zagreb - toplinski otok

Najmanje u većim gradskim središtima, kao primjerice u Zagrebu, koji se kao svojevrsni toplinski otok dokazao i ovih dana. Uostalom, davno je još Dobriša Cesarić napisao:
"To nije zima i tu nema zime:
U gradu od nje osta samo ime."...
Zašto je to tako i još mnoge druge meteorološke zanimljivosti pojasnila je u Znanstvenim krugovima doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić, s Geofizičkog odsjeka PMF-a - voditeljica istraživačkog projekta 'Klimatske promjene i varijabilnost u Hrvatskoj - od globalnih utjecaja do lokalnih zelenih rješenja' (CroClimGoGreen), koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ).

A ako vas osim ovih meteoroloških zanimljivosti povezanih s velikim gradovima, zanimaju i neke druge, primjerice o urbanom šumarstvu - pogledajte današnje Znanstvene krugove na HTV1 od 14,04 sati, u kojima će biti i riječi i slike i o borovom prelcu, pitomom kestenu, digitalnim značkama...