"Škabrnja" spašava unesrećene i štiti morsku granicu

U tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju bili smo i na plovilu Policijske uprave Zadarske koja nosi ponosno ime "Škabrnje". Policijski službenici upravo su se vratili s višednevnog boravka na moru, gdje su nadzirali i štitili državnu granicu.

Nakon nekoliko dana provedenih na moru zapovjednik broda Franko Grancarić i upravitelj stroja Mirko Ćosić vratili su se u matičnu luku. Svoju "Škabrnju", jedan od najboljih policijskih brodova, privezali su uz Istarsku obalu. U tjednu sjećanja na žrtvu Škabrnje razgovarali smo s njima i o tome što im znači činjenica da plove na brodu koji nosi ime mjesta, koje je uz Vukovar simbol stradanja Hrvata u Domovinskom ratu.

"Dobili smo brod o kakvom smo sanjali, s kojim možemo isploviti po svim morima, možemo bez problema spasiti nekoga ili pokušati spasiti, jer kad imate takav brod, ajmo reći najjači u floti i da dobijete ime Škabrnja, to je onda emotivno sasvim drukčije", kaže zapovjednik Grancarić. Njegov kolega Ćosić dodaje kako su iznimno ponosni što brod nosi ime Škabrnje. "Sjećamo se onoga što se dogodilo u Škabrnji i tih zločina, tako da je svim ljudima koji plove na ovom brodu biti baš ponos, čast, da možeš obavljati poslove na moru na brodu tog imena", kaže Ćosić. 

A članovi obiju posada "Škabrnje", koje smo zatekli pri primpredaji smjene, pomažu i unesrećenima na moru, te tragaju za nestalima. Tako je bilo i nedavno kada su pronašli i spasili muškarca sa Silbe koji je za olujnoga juga isplovio, te se nasukao na otočiću Kozjaku blizu Ilovika. S ponosom pričaju koliko stotina ljudi je "Škabrnja" spasila i u nemirnim vodama Egejskoga mora.