Vremenska prognoza, 14.11.2018.

Utorak je bio posljednji u dugom nizu u većini Hrvatske iznimno toplih dana - slijede hladniji, osim još srijede u Dalmaciji, te osobito na Jadranu i vjetrovitiji, ponegdje i uz olujne udare bure. Ako već niste, pripremite za kraj tjedna topliju odjeću, a putujete li - svakako provjerite stanje na cestama.

Srijeda - većinom sunčano, ali vjetrovitije i hladnije

U Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro još relativno toplo, uz temperaturu od 5 do 8 °C. Tijekom dana prevladavat će sunčano, ali će uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar svježije nego prošlih dana, uz najvišu temperaturu od 14 do 16 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj uglavnom sunčano, ujutro mjestimice uz maglu, zatim povremeno umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Temperatura ujutro od 5 do 7 °C, poslijepodne između 14 i 16 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu jutarnja pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku, a ujutro će po gorskim kotlinama mjestimice biti magle. Zapuhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu umjerena, podno Velebita i jaka bura koja će već od jutra imati i olujne udare.

Bura će zapuhati i u Dalmaciji, u početku većinom umjerena, tek prema kraju dana i jaka. Prevladavat će sunčano, te još relativno toplo, uz najvišu temperaturu zraka većinom između 19 i 22 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će biti sunčano, uz temperaturu zraka još relativno visoku - ujutro uz obalu od 13 do 15 °C, poslijepodne od 20 do 22 °C. Ujutro će biti umjerene bure, zatim će prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, a poslijepodne ponovno na buru koja će jačati. More malo do umjereno valovito, na otvorenome moguće i valovito.

Od četvrtka - još hladnije, uz buru...

Sljedeći će dani u unutrašnjosti biti sve svježiji, ali će se i dalje zadržati većinom suho te barem djelomice sunčano, uz mjestimičnu maglu, a u dane vikenda i jutarnji mraz. Bit će i vjetrovito, osobito prema kraju tjedna pa će se uz umjeren sjeveroistočnjak činiti još hladnije.

Na Jadranu će osjet svježine pojačavati umjerena i jaka, na udare olujna bura zbog koje će biti i problema u prometu između sjevera i juga Hrvatske. Prevladavat će sunčano no bit će postupno sve svježije.

Kopernik, MI6, FotosintezaAndromeda...

O međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu ovoga tjedna može se pročitati u najnovijem internetskom Meteo kutku HRT-a, a neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.