Iranski veleposlanik: Hrvati su ljubazni i gostoprimljivi

Jedna je od najstarijih civilizacija, zemlja s najvećim zalihama plina u regiji, prva na Bliskom istoku i u Aziji koja je priznala Hrvatsku.  Iz Islamske republike Iran dolazi njegova ekscelencija, veleposlanik Mohammad Reza Sadegh.

U jugozapadnoj Aziji smjestila se Islamska Republika Iran - kolijevka perzijske civilizacije. Zemlja je to sedam tisuća godina duge povijesti, puna arhitektonskih remek-djela.

Iranci su ponosan narod i kažu da je upravo čovjek njihov najveći kapital. Ta egzotična zemlja sve je popularnija turistička destinacija, čemu svakako pridonose prirodne ljepote te ukusna hrana. Iran je jedan od najvećih proizvođača luksuzne hrane a njihov kavijar smatra se najkvalitetnijim na svijetu. Njihova skijališta posjećena su koliko i ona u Alpama.

Glavni grad Teheran mjesto je u kojem se kultura i obrazovanje jako cijene već tisućljećima. Ima 700 gradskih vrtova i jedna je od najzelenijih metropola u kojoj se nalazi najveća svjetska tržnica. U Iranu živi više od 80 milijuna stanovnika i odande dolazi Mohammad Reza Sadegh, veleposlanik Islamske Republike Iran.

Bio sam prije 26-27 godina u vašoj zemlji. Pomagao sam u sklopu humanitarnih organizacija i napravio izvještaj o ovoj regiji za iransku vladu, otkriva veleposlanik.

U Hrvatsku se ponovno vratio prije dvije i pol godine kada ga je kao svog najbližeg suradnika i savjetnika na mjesto veleposlanika poslao iranski predsjednik Hassan Rohani, kako bi radio na ostvarenju još boljih odnosa dviju zemalja.

Zagrepčani su ljubazni, svi građani Hrvatske su ljubazni i gostoprimljivi. Nadamo se još višoj razini prijateljstva. Sada nam je u planu turizam. Smatram da veći promet turista može utjecati na razvoj boljih odnosa i suradnju.

Robna razmjena između Irana i Hrvatske 2017. iznosila je 58,2 milijuna eura, dok je u prvih šest mjeseci 2018. bila 63,3 milijuna eura.

Mislim da u ovom trenutku Hrvatska može u nekim područjima biti naprednija od Europske unije. Jedno od tih područja je proširenje suradnje s Iranom. Mi smo spremni za to, kaže.

Zagreb je za njega grad uspomena u kojem je zadnji put bio tijekom Domovinskog rata. Hrvatski narod smatra bliskijim od ostalih europskih naroda, ponajprije zbog kulture. U zemlji primjećuje mnoge promjene, od sigurnosti, urbanizma, bolje prometne povezanosti.

U svom zagrebačkom domu posebno je ponosan na perzijske tepihe koje su izradili iranski umjetnici. Izrada nekih trajala je više od godinu i pol i predstavlja povijest, civilizaciju i kulturu iranskog naroda.

Tka se čvor po čvor, na poseban način. Svaki od ovih sagova ima u sebi milijune čvorova koje su izradili nježni prsti iranskih umjetnika i ima veliku vrijednost. S obzirom na to da pošujemo umjetnost, pokušavamo ih, koliko je moguće, čuvati, ne gaziti sagove cipelama, ne prljati ih, objasnio je.

Mohammad Reza Sadegh od svoje mladosti obnaša razne važne funkcije u Islamskoj Republici Iran. Tijekom osmogodišnjeg rata Sadama Huseina protiv Irana koordinirao je odlazak stranih novinara na ratna područja te je kao novinar upravljao pravovremenim izvještavanjem o ratnim zbivanjima. Novinarstvo mu je i danas u krvi.

Ako mi ne daju hrane nekoliko dana, mogu izdržati. Ali ako mi ne daju vijesti, tada se osjećam loše i teško mi je. Uvijek govorim da je vijest za mene poput vode za ribu ili kisika za čovjeka, priznaje.

Zadovoljan je uspjehom nogometnog kluba Persepolis koji trenira naš Branko Ivanković. Sa zadovoljstvom je pratio i naše uspjehe na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Ljudi su u Iranu pratili ponašanje izbornika, kapetana i hrvatske nogometne momčadi na svjetskom nogometnom prvenstvu i jako ih poštuju jer su vidjeli da su pristojni, moralni, smireni i drže se pravila.

Te su vrijednosti cijenjene u Iranu.

Veleposlanik Sadegh u Hrvatskoj ostaje još dvije godine, a možda i dulje. Kada se vrati u rodni Iran, namjerava se posvetiti radu na sveučilištu.