Vremenska prognoza, 11.11.2018.

Premda u većini Hrvatske ni u nedjelju neće biti kiše, ni vlažnih i skliskih kolnika - pozorno u prometu. Mnogi će proslavljati Martinje, a neki pritom neće slušati onu: "Ako piješ, ne vozi!"

Znatnije oborine neće biti ni u sljedećem tjednu, u kojem će se nastaviti iznadprosječno toplo vrijeme, osobito u njegovoj prvoj polovini, tijekom koje će se dodatno povećati dosadašnje ionako veliko odstupanje od prosječne temperature, ponegdje čak i rekordno. Pritom će, nakon barem djelomice sunčane, ali posvuda ne i suhe nedjelje, na riječkome području i ponedjeljka, možda i utorka, početkom novoga tjedna jugo i jugozapadnjak oslabjeti pa će u unutrašnjosti ponovno biti česta magla, ponegdje i dugotrajna. Zbog nje i niskih oblaka prošlih dana, i više od tjedan, mjestimice u središnjoj Hrvatskoj nije zabilježen ni sat sunčeva zračenja, dok ih je u većini Hrvatske gdjekad bilo i više od prosjeka, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Od srijede će nam dolaziti malo hladniji zrak, pa će na Jadranu prevladavati sunčano, ali uz buru, gdjegod i jaku, osobito na sjevernom dijelu. U kopnenom je području u drugom dijelu tjedna velika vjerojatnost za slab mraz pri tlu. Naravno, to će i dalje biti znatno toplije od znane jutarnje studeni studenoga, ali i prilično hladnije nego što je to bilo u većini krajeva u dosadašnjem dijelu mjeseca.

Nedjelja - barem djelomice sunčano, ali posvuda ne i sasvim suho. Jugo i jugozapadnjak.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon jutarnje, samo ponegdje moguće i prijepodnevne magle, bit će sunčanih razdoblja, nerijetko i dugotrajnih. Temperatura zraka će od jutarnjih 3 do 6 °C porasti do vrijednosti između 15 i 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj tijekom dana podjednako toplo, a jutro će biti manje svježe nego na istoku zemlje. U nekim krajevima još ujutro i prijepodne može biti magle, no dan će obilježiti uglavnom sunčano vrijeme, uz povremeno umjeren jugozapadni i južni vjetar.

Jugozapadnjaka će biti i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu puhati slabo i umjereno jugo. U Lici i Gorskome kotaru, kao i u unutrašnjosti Istre, ujutro i dio prijepodneva, samo rijetko i dulje, bit će mjestimične magle. A na širem riječkom području, gdje će biti najoblačnije, treba računati na povremeno malo kiše.

Na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, samo ponegdje u unutrašnjosti s jutarnjom maglom. Mala je vjerojatnost za malo kiše, i to uglavnom na otvorenome moru i nekim otocima. Jugo će biti slabo i umjereno, a najviša dnevna temperatura zraka oko 20 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednako toplo kao u subotu - najviša temperatura zraka bit će između 19 i 22 °C, kao i temperatura mora. Uz slabo i umjereno jugo more će biti uglavnom malo valovito, a osim vedrine, bit će i oblaka, iz kojih ponegdje može pasti i vrlo malo kiše, uglavnom na otocima i otvorenome moru.

Novi tjedan - većinom suho i relativno toplo, ali sve manje pa je od četvrtka moguć mraz

Bez veće promjene u kopnenom će području biti i u prvom dijelu novoga tjedna - i dalje uglavnom suho te toplije nego što je uobičajeno u studenome, u jutarnjim pa i prijepodnevnim satima s maglom koja ponegdje može potrajati i veći dio dana. O pojavi i trajanju magle ili niskog oblačnog sloja ovisit će i porast dnevne temperature. U ponedjeljak će još biti jugozapadnjaka, a u srijedu će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar s kojim će dolaziti malo manje topao zrak pa će u nastavku tjedna pri tlu ponegdje biti slaba mraza.

Na Jadranu u ponedjeljak slabljenje juga, i sve češći sjeverozapadnjak, od sredine tjedna većinom bura. Prevladavat će sunčano, a više oblaka bit će osobito na sjevernom dijelu, gdje još uglavnom u ponedjeljak i utorak ponegdje može pasti malo kiše, posebice u Rijeci i okolici. Temperatura zraka u početku i dalje uglavnom oko 20 °C, a u drugoj polovini tjedna niža - no i dalje viša od prosječne za doba godine.

Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

Neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

A ako će nekome ponekad nedostajati nebeske vedrine - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.