Vremenska prognoza, 10.11.2018.

I idućih dana relativno toplo te djelomice sunčano, uz uglavnom jutarnju maglu, osobito na kopnu, gdje će do utorka mjestimice biti slabog i umjerenog jugozapadnjaka. Na Jadranu većinom slabo do umjereno jugo, ponegdje i malo kiše, koja je moguća i mjestimice u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju. U drugoj polovini sljedećega tjedna velika je vjerojatnost pada temperature na vrijednosti bliže prosječnima za sredinu studenoga.

Subota - djelomice sunčano, ali ponegdje i malo kiše, jugozapadnjak i jugo

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
barem djelomice sunčano i danju iznadprosječno toplo. Ujutro mjestimice magla ili sumaglica. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 4 °C, a najviša dnevna između 16 i 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro i dio prijepodneva magla i niski oblaci, a zatim se očekuje jačanje jugozapadnjaka i djelomično razvedravanje. Jutarnja temperatura od 5 do 9 °C, a najviša dnevna između 15 i 17 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima promjenljivo oblačno. Ujutro i dio prijepodneva mjestimice magla, koja se gdjegod može i dulje zadržati. Uz više oblaka ponegdje će biti i slabe kiše, osobito na sjevernom Jadranu. Puhat će slabo do umjereno jugo, a more će biti malo do umjereno valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 4 do 7 °C, uz more od 10 do 14 °C, a najviša uglavnom između 15 i 20 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Uz povremeno više oblaka ponegdje može biti slabe kiše. Uz slabo do umjereno jugo more će biti uglavnom malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, a najviša dnevna između 18 i 21 °C.

Od nedjelje - i dalje relativno toplo, ali od srijede sve manje

Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Do ponedjeljka mjestimice magla, osobito u gorju i središnjim krajevima. U nedjelju u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje može pasti malo kiše. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, a od srijede sjeverni i sjeverozapadni vjetar, uz pad temperature zraka.

Na Jadranu u nedjelju uz promjenljivu naoblaku mjestimice slaba kiša. Od ponedjeljka sunčanije, ali na sjevernom dijelu još ponegdje malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo, u utorak i srijedu sjeverozapadnjak, a u četvrtak će zapuhati bura.

Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

Neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

A kad već diljem Hrvatske sljedećih dana neće biti odviše vedrine, vedrijem rasploženju možda vam pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.