Ako je Martin oblačan ili maglen, doći će zima blaga kao jesen

I u prvim danima novoga tjedna nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme. No, od polovine tjedna očekujemo pad temperature i hladnije dane. Najniža jutarnja temperatura zraka očekuje se upravo u nizinskim krajevima i gorju, i to oko 1 °C prema kraju tjedna, kada su moguće vrijednosti i ispod 0 °C. Nakon temperature većinom oko 20 °C početkom tjedna, u drugoj polovini za očekivati je najviše oko 15 °C na jugu Hrvatske.

Većinom suho

Tjedan bi trebao proteći većinom bez oborina diljem zemlje. Malo kiše past će samo ponegdje u Primorju te gorju početkom tjedna. Suho vrijeme pogodovat će nastavku berbe mandarina, ali i maslina koja se već bliži kraju. Također, vrijeme će biti pogodno za nastavak radova u polju.

I temperatura tla iznadprosječno visoka

Život u povrtnjacima itekako buja. Još uvijek se ubiru plodovi jeseni. Vrijeme je i dalje pogodno za sjetvu jesenskih kultura, posebice u Dalmaciji, gdje se nerijetko temperatura sjetvenog sloja tla već danima ne spušta ispod 16 °C, što zasigurno doprinosi rastu i razvoju biljaka. Očekivane vrijednosti srednje dnevne temperature tla na 10 cm dubine prema kraju tjedna bit će oko 9 °C na istoku zemlje pa do 14 °C prema jugu Dalmacije.

Zaštitite i smanjite moguću štetu na biljkama

Nakupljene topline u biljkama ima previše, pa su one stoga zbunjene u kojem godišnjem dobu rastu te nerijetko viđamo cvjetanje voćaka. Pravilnom zaštitom smanjite moguću štetu na biljkama koje će zasigurno nastupiti dolaskom hladnijih dana.

I kaže se : Ako je Martin oblačan ili maglen, doći će zima blaga kao jesen.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je na HRTi platformi.