Vremenska prognoza, 9.11.2018.

Iako je još samo nekoliko dana do Martinja, i dalje ni "i" od inja. Štoviše, nastavlja se iznadprosječna toplina, zbog koje će prva polovina ovogodišnjega studenoga biti jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja, mjestimice vjerojatno i rekordna, a ponegdje bi se mogla dogoditi i najviša temperatura zraka tako kasno u godini.

Pritom će u sjevernijim krajevima unutrašnjosti i dalje biti bez zamjetnije oborine, za vikend uz manje čestu i dugotrajnu maglu nego u ostalim danima jer će biti vjetrovitije. U južnijim će kopnenim krajevima i na Jadranu za vikend biti većinom oblačnije, uz slabo do umjereno jugo, te povremenu mjestimičnu kišu, osobito na sjevernom Jadranu, i to ponajviše ne riječkome području. Ponegdje će biti i magle, a sunčanije će biti u petak te ponovno početkom novoga tjedna.

Petak - stabilno, relativno toplo, ali ponegdje maglovito, čak i na moru


U istočnoj Hrvatskoj najprije magla i niski oblaci, uz temperaturu sasvim oko uobičajene za ovo doba godine - od 2 do 5 °C, zatim barem djelomično razvedravanje, te iznadprosječno toplih 16 ili 17 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj magla ponovno biti dugotrajnija nego na istoku, pa će jutarnja temperatura biti uglavnom malo viša, poslijepodnevna pak niža nego u istočnijim krajevima. Sunčanog će vremena sigurno biti u višem gorju, a tek poslijepodne vjerojatno i u većini nizina.

Uz tiho ili samo slab vjetar u noći i ujutro i na sjevernom je Jadranu vrlo velika vjerojatnost mjestimične magle, koja će još dugotrajnija biti u unutrašnjosti Istre, te osobito po nizinama gorske Hrvatske. Najniža temperatura bit će od 3 do 7 °C, uz more 10 do 14 °C, a najviša uglavnom 16 do 19 °C, kao i temperatura mora.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije još malo toplije, uz još više sunčanog vremena, te uglavnom noćnu i jutarnju mjestimičnu maglu, ne samo na kopnu nego i na mirnom ili samo malo valovitom moru. Umjeren vjetar moguć je jedino na otvorenome. Najviša temperatura zraka podjednaka morskoj, a jutarnja će biti od 10 do 14, u unutrašnjosti između 6 i 10 °C.

Umjesto hladnoće za blagdan svetoga Martina - i dalje neuobičajena toplina

Relativno toplo bit će i sljedećih dana, ali za vikend na Jadranu uz ponovno slabo do umjereno jugo te oblačnije vrijeme i povremenu mjestimičnu rosulju ili kišu, osobito na sjevernom dijelu, i to ponajviše na riječkome području. Ponegdje će biti i magle. Početkom novoga tjedna sunčanije i još malo toplije, ne samo na Jadranu nego i na kopnu, gdje će neki bliže moru tijekom vikenda dobiti malo kiše, a oni u sjevernijim krajevima vrlo vjerojatno ne.

Bit će vjetrovitije nego prošlih dana, osobito tijekom vikenda, pa magla neće biti tako česta i dugotrajna. Štoviše, u nedjelju bi čak mogla i izostati, iako se to nekima koji se vraćaju s proslave Martinja i neće tako činiti.

No sigurno će se nastaviti iznadprosječna toplina zbog koje će prva polovina studenoga biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, ponegdje vrlo vjerojatno i rekordno topla, a mjestimice bi se mogla dogoditi i najviša temperatura zraka tako kasno u godini.

Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

Neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.