Vremenska prognoza, 8.11.2018.

Izraženije promjene vremena s kojom bi stigao hladan zrak, primjereniji dobu godine, i dalje nema na vidiku, barem do sredine mjeseca. Sljedećih dana vjerojatno neće biti ni izraženijih pljuskova, kao u ovu srijedu u Makarskoj, gdje je u samo nekoliko sati palo 56 litara kiše po četvornome metru, ali hoće novih temperaturnih zanimljivosti, poput riječkih 20,4 °C - druge najviše temperature zraka na dan 7. studenoga na toj postaji DHMZ-a, gdje se svakodnevno mjeri i motri od 1948. godine ili splitskih 20,2 °C - treće najviše temperature zraka na dan 7. studenoga, te u utorak izmjerenih 21,3 °C - rekordnih za dan 6. studenoga.

U kopnenom će se području nastaviti uglavnom suho, uz čestu maglu i niske oblake, kojih će biti i ponegdje na Jadranu, gdje je i sljedećih dana najvjerojatnija povremena mjestimična kiša, osobito za vikend na riječkome području, a nekima bi moglo smetati i slabo do umjereno jugo.

Četvrtak - većinom bez kiše, ponegdje dugotrajna magla

Na istoku će Hrvatske nakon mjestimične magle ili niske naoblake prevladavati sunčano, uz uglavnom slab jugoistočni vjetar. Magla bi se dulje mogla zadržavati u dijelu Posavine i zapadne Slavonije.

Maglovito će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz još vjerojatniju mjestimičnu izmaglicu i rosulju nego na istoku. Sunčanih će razdoblja biti u višim predjelima okolnog gorja, a sredinom dana i u nekim nizinama. Jutarnja temperatura od 6 do 10 °C, a najviša dnevna između 14 i 17 °C, uz dugotrajnu maglu niža.

U Gorskom kotaru i Lici prijepodne također često niski oblaci i magla, a poslijepodne sunčana razdoblja. I na sjevernom Jadranu prijepodne oblačnije, ponegdje i uz malo kiše, ponajprije na širem riječkom području i u Istri, a poslijepodne uglavnom suho, uz manje oblaka. Vjetar slab, na otvorenom moru do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura u gorju od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti Istre te uz more između 12 i 17 °C. Najviša dnevna od 14 u gorju do 21 °C na otocima.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još i prijepodne promjenljiva naoblaka, mjestimice i malo kiše, pa i u obliku kratkotrajnog pljuska, a u drugom dijelu dana malo do umjereno oblačno, uz većinom umjeren sjeverozapadni vjetar, s kojim će more na otvorenome biti i umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske također još ujutro i prijepodne ponegdje može pasti malo kiše, a zatim djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu oko 20 °C. Podjednako toplo će biti i more - malo i umjereno valovito uz slab i umjeren sjeverozapadnjak.

Od petka - i dalje iznadprosječno toplo, ali posvuda ne i suho

U unutrašnjosti u nastavku ovog tjedna i dalje uglavnom suho, uz maglu i niske oblake, u petak ponegdje i dugotrajnije. Za vikend će sa slabim i umjerenim jugozapadnjakom rasti vjerojatnost i za dulja sunčana razdoblja, ali i za poneku kap kiše u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. I u novome tjednu bez veće promjene pa se nastavlja iznadprosječna toplina.

Petak na Jadranu stabilan, većinom sunčan, no bez vjetra pa će mjestimice biti magle i sumaglice. Smanjenje vidljivosti bit će ponegdje i tijekom oblačnijeg vikenda, kada će mjestimice pasti i malo kiše, ponajprije na širem riječkom području. Hrabrih kupača u moru temperature i oko 20 °C zasigurno će biti i početkom idućeg tjedna, kada će i dalje biti dosta sunčana vremena, a ponegdje će biti još i malo toplije nego do nedjelje.

Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

Neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.