Vremenska prognoza, 6.11.2018.

Kad meteorološke teme pune emisiju Tema dana, i to čak dva puta u istom tjednu - i u utorak i u nedjelju - znak je ili da nema značajnih događanja u hrvatskoj politici i gospodarstvu, ili je vrijeme uistinu iznimno. I je!

No, za razliku od prošlog tjedna, u kojem su najzanimljivije meteorološke teme bile olujno i orkansko jugo, koje je čak promijenilo izgled nekih riva i plaža, te mjestimice obilna kiša, ponegdje rekordno visoka morska razina i kojegdje po Jadranu ekstremne visine valova, i naravno - iznadprosječna toplina koja se nastavila nakon iznimnog toplog, ponegdje i rekordnog listopada, pa i dosadašnjeg dijela godine - u ovome tjednu će vjerojatno najviše pozornosti od meteoroloških tema privlačiti upravo taj nedostatak studeni u studenome. A i mogući novi temperaturni rekordi - vjerojatniji zbog niza relativno toplih dana nego zbog neke za studeni apsolutno najviše temperature zraka. Premda ni takva nije nemoguća. Uostalom, u subotu je u Čilipima najviša temperatura zraka bila samo za 0,3 °C niža od za studeni rekordnih 26,8 °C, izmjerenih 3. 11. 2004. godine.

Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja najniža temperatura zraka prošlih pet dana u većini Hrvatske bila oko prosječne najviše dnevne za početak studenoga. Toplija jutra na početku studenoga u Zagrebu su, primjerice, bila samo 2004. godine, u Splitu još i 1992.

Već je tijekom ponedjeljka bilo juga, mjestimice i olujnog, a bit će ga, malo slabijega, i u utorak i srijedu, te ponovno vjerojatno potkraj petka i u subotu. Srećom, ne onakvog kao prošli tjedan.


I povremene mjestimične kiše je već bilo tijekom ponedjeljka, i to uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, a bit će je i sljedećih dana. U sjevernijim će pak krajevima, osim moguće gdjekoje kišne kapi i rosulje, vjerojatno najveću prognostičarsku enigmu predstavljati razilaženje magle i niskih oblaka te hoće li, i ako da - kada i koliko biti sunčanih sati. A s manje oblaka - i jutarnje svježine i poslijepodnevne iznadprosječne topline.

Utorak - djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho, umjereno jugo

U istočnoj Hrvatskoj
ujutro magla, ponegdje i niski oblaci, uglavnom u Posavini i zapadnoj Slavoniji, gdje se mogu zadržavati i cijelo prijepodne. Zatim će prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab jugoistočni. Jutarnja temperatura od 7 do 10 °C, a najviša dnevna od 17 do 20 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu utorka često magla i niski oblaci, a poslijepodne sunčana razdoblja. Najviša temperatura zraka od 16 do 19 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom, osobito na širem riječkom području. U gorju će biti i magle, osobito ujutro u Lici. Vjetar uglavnom slab, na otvorenom moru i u Kvarneriću umjereno do jako jugo uz većinom umjereno valovito more. Temperatura od 8 °C ujutro u gorju do 20 °C poslijepodne na obali.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije promjenljivo oblačno, a malo kiše može pasti većinom uz obalu sjeverne Dalmacije i na otocima, uglavnom u prvom dijelu dana. Jugo umjereno do jako, uz umjereno valovito more, koje na otvorenom može biti i valovito. Najviša temperatura zraka većinom između 20 i 22 °C.

Na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, a u početku uz više oblaka mjestimice još može biti malo kiše, uglavnom na otocima. Jugo većinom slabo do umjereno, a ujutro duž obale i istočnjak. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18 °C, a poslijepodne između 21 i 23 °C.

Od srijede - bez znatnije promjene

U nastavku tjedna na kopnu
bez veće promjene - uglavnom suho, ujutro često uz maglu i niske oblake koji se ponegdje mogu i dugo zadržati, osobito na zapadu. Povremene mjestimične kiše bit će većinom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, osobito u srijedu, te vjerojatno za vikend. Vjetar većinom slab, a temperatura malo niža, osobito jutarnja, iako i dalje relativno visoka za doba godine.

I na Jadranu će se nastaviti iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko kada početkom studenoga. Pritom će u srijedu biti promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom. U četvrtak i petak sunčanije, uz još malo kiše uglavnom ponegdje na sjevernom dijelu, a za vikend se ponovno povećava vjerojatnost za češću kišu uzduž cijelog Jadrana. Jugo će najprije slabjeti i prolazno okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u noći i ujutro ponegdje i buru, a u petak će ponovno jačati jugo.

Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

Neka pak razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.