Vremenska prognoza, 5.11.2018.

Početak novoga tjedna na Jadranu i područjima uz njega obilježit će jačanje juga te mjestimična kiša. Ponegdje su mogući i obilniji pljuskovi, praćeni grmljavinom, osobito u srijedu. U drugoj polovini tjedna uglavnom bez kiše, uz više sunčana vremena, a i jugo će zamijeniti slabija bura i sjeverozapadnjak. U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj malo kiše mjestimice može pasti uglavnom u srijedu. No, bit će često dugotrajne magle i niskih oblake, koji će onemogućavati izraženiji dnevni hod temperature.

Kako se iznadprosječna toplina sljedećih dana, a i rijetko toplog listopada, pa i cijele ove godine, ponegdje i rekordno tople, odražava na svakodnevni život - može se pogledati u nedjeljnoj Temi dana na HTV1, odmah nakon Dnevnika i emisije Vrijeme. Gostovali su prof. dr. sc. Milan Mesić, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mr. sc. Lidija Srnec, biometeorologinja DHMZ-a i Andrea Putica, dr. med. s Hitnog prijema Opće bolnice Dubrovnik.
Kad studeni nema, bolesti kolo vode

Ponedjeljak - ponegdje opet kiša, na Jadranu i jako jugo

U istočnoj Hrvatskoj
ujutro mjestimice magla, češća u Slavoniji i Posavini, a danju djelomice sunčano. Povremeno će biti slabog do umjerenog jugoistočnjaka uz najvišu dnevnu temperaturu između 16 i 20 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj ujutro većinom magla i niski oblaci, koji se ponegdje mogu i dulje zadržati, a zatim od sredine dana u većini mjesta i sunčana razdoblja. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 12 °C, a najviša dnevna uglavnom između 15 i 17 °C.

Pretežno oblačno uz povremenu slabu kišu te moguće pljuskove i grmljavinu bit će već u noći i ujutro na sjevernom Jadranu, zatim i u gorskim krajevima. Puhat će umjereno do jako jugo, uz najvišu dnevnu temperaturu između 13 i 15 °C, na sjevernom Jadranu od 17 do 19 °C.

Umjerenog i jakog juga, prema otvorenom moru i vrlo jakog bit će i na srednjem Jadranu,  uz umjereno valovito, prema otvorenom i valovito more. Uz promjenljivu naoblaku bit će povremene kiše, pa i u obliku pljuskova, koje može pratiti i grmljavina. Temperatura zraka uglavnom između 16 i 21 °C, ujutro u unutrašnjosti Dalmacije oko 11 °C.

I na jugu Hrvatske promjenljivo, povremeno s kišom te i dalje relativno toplo, uz najvišu temperaturu između 21 i 23 °C. Puhat će umjereno do jako jugo.

Od utorka - i dalje relativno toplo, ali...

Sljedećih dana na kopnu ujutro magla i niski oblaci, koji se mogu i dulje zadržati, ponajprije u zapadnim krajevima. U srijedu će povremene kiše biti u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a malo kiše može pasti i ponegdje u sjevernijim krajevima. I dalje će biti iznadprosječno toplo, osobito u područjima gdje magla i niski oblaci neće biti dugotrajni.

Na Jadranu će malo kiše biti i u utorak, osobito na sjevernom dijelu, a u srijedu su posvuda mogući pljuskovi, mjestimice i obilniji, uz grmljavinu. U drugoj polovini tjedna povećava se vjerojatnost za većinom suho vrijeme, te barem djelomice sunčano. U utorak će još puhati umjereno do jako jugo, a od srijede većinom slabija bura i sjeverozapadnjak.

Tema dana, Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

Osim u Temi dana ove nedjelje, o nevoljama kojih je bilo potkraj listopada na Jadranu, ne samo zbog juga, koje je čak promijenilo izgled plaže Zlatni rat, te mjestimice obilne kiše, nego i zbog ponegdje rekordno visoke morske razine govorilo se u Temi dana HTV-a u utorak navečer, a u srijedu je i Hrvatski hidrografski institut objavio nove rekorde u visini valova.

Neka pak razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.