Ako studeni ne da kiše, posijano ne će nići

U novome tjednu bit će sve svježije pa i prohladnije vrijeme. Još početkom tjedna najviša temperatura zraka bit će od 16 °C u gorskoj Hrvatskoj do malo iznad 20 °C u Dalmaciji, ali prema kraju tjedna spustit će se za 5 °C do 6 °C. U drugoj polovini tjedna najniža temperatura vjerojatno će ponegdje biti niža od 5 °C, a uzduž Jadrana oko 10 °C.

Na kopnu mogući problemi oko skladištenja

Na kontinentu će tjedan uglavnom biti bez oborine što će omogućiti obavljanje zakašnjelih radova na otvorenom. Ipak vodite računa da je relativna vlaga zraka visoka pa uz neuobičajeno toplo vrijeme može biti većih problema oko uvjeta skladištenja i čuvanja jesenskih plodova kao i stočne hrane. Dakako i očekivano maglovito vrijeme može usporiti i otežati radove.

Na Jadranu za rad povoljnije od srijede

Uzduž Jadrana prva polovina tjedna oblačna i kišovita, ali u drugoj polovini očekuju se povoljniji vremenski uvjeti pa će se moći nesmetano nastaviti berba maslina i agruma. Osim toga u ovim krajevima još uvijek je moguća sjetva povrtlarskih kultura jer tlo je dovoljno vlažno, a i dovoljno toplo.

Tlo još relativno toplo

Naime srednje dnevne vrijednosti temperature tla na desetak centimetara dubine uzduž Jadrana očekuju se u rasponu od 15 °C do 17 °C, pa čak do 19 °C na srednjodalmatinskim otocima. Na kontinentu te će vrijednosti biti ipak manje i uglavnom u granicama od 11 °C do 14 °C, a u drugoj polovini tjedna moguće još za stupanj, dva niže.

Eto baš zbog posijanih povrtlarskih, ali i ratarskih kultura kiša u studenome je dobro došla jer: Ako studeni ne da kiše, posijano ne će nići.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je na HRTi platformi.