Vremenska prognoza, 4.11.2018.

Nakon jednog od najtoplijih listopada u znanoj povijesti, mjestimice čak i rekordnog, iznadprosječno toplo razdoblje nastavlja se i u prvom tjednu studenoga, vjerojatno i dulje. Pritom će, unatoč ponovnom jačanju juga duž većeg dijela Jadrana, nedjelja još biti uglavnom suha, ali ne i prva polovina idućeg tjedna kada će, vrlo vjerojatno, gotovo svakog dana biti povremene mjestimične kiše, osobito na Jadranu te u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će sjevernije prevladavati suho, uz čestu maglu, ponegdje i dugotrajnu.

Nedjelja - većinom suho, djelomice sunčano, jačanje juga

U istočnoj Hrvatskoj
djelomice sunčano. Magla će u Podunavlju uglavnom izostati jer će puhati slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar, ali će je biti u zapadnijim krajevima, osobito u Posavini. Najniža temperatura zraka od 8 do 11 °C, a najviša između 17 i 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro većinom magla i niski oblaci, a zatim od sredine dana sunčana razdoblja. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 19 °C.

U Gorskom kotaru i Lici također ujutro niski oblaci i magla, a zatim sunčana razdoblja. Vjetar slab sjeveroistočni, dok će duž obale sjevernog Jadrana ujutro puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Bura će slabjeti i na otvorenom moru okretati na jugo s kojim će stizati i sve više oblaka, no veći dio dana bit će barem djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu zraka od 15 do 19 °C u unutrašnjosti te 20 do 24 °C uz more.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Noću i ujutro tiho ili uz burin, zatim će zapuhati jugo koje će do večeri biti umjereno, u noći na ponedjeljak već ponegdje i jako. Najviša dnevna temperatura zraka od 21 do 25 °C.

Podjednako relativno toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također biti barem djelomice sunčano. More, čija je temperatura oko 20 °C, bit će malo, poslijepodne uz umjereno jugo i umjereno valovito.

Novi tjedan - još jedan iznadprosječno topao, ali posvuda ne i suh

Početak idućeg tjedna u većem dijelu unutrašnjosti
i dalje većinom suho. Malo kiše može pasti u ponedjeljak uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Sredinom tjedna kiša će biti češća, osobito u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a ponegdje je moguća i u sjevernijim krajevima. I dalje će biti toplije od uobičajenog za početak studenoga, a na jesen će nas podsjećati česta magla i niski oblaci u jutarnjim satima, mjestimice i dulje.

Na Jadranu vrlo promjenljivo, gotovo svakog dana uz mjestimičnu kišu, posebice u srijedu, kada su vrlo vjerojatni i jači pljuskovi praćeni grmljavinom. Jugo će u ponedjeljak biti jako, mjestimice i olujno, a zatim od utorka uglavnom umjereno. Vjerojatnost malo stabilnijeg vremena povećava se u petak, kada je moguće i jačanje bure. Iako će temperatura zraka biti u blagom padu, vrijednosti će i dalje biti više od prosječnih za prvu polovinu studenoga.

Tema dana, Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

O nevoljama kojih je početkom tjedna bilo na Jadranu, ne samo zbog juga i mjestimice obilne kiše, nego i zbog ponegdje rekordno visoke morske razine govorilo se u Temi dana HTV-a u utorak navečer, a u srijedu je i Hrvatski hidrografski institut objavio nove rekorde u visini valova.

Neka pak razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.