Povijest Hrvatske na Eurosongu

Hrvatska se na Eurosongu natječe od 1993. godine iako je i za godinu prije na Croviziji, prethodnici Dore, prvi put birala svog predstavnika za Pjesmu Europe.

Nesretnici koji su pobijedili ali nisu mogli nastupiti zbog problema s prijavom Hrvatske u EBU, bili su članovi grupe Magazin. No, domogli su se oni ipak eurovizijske pozornice nekoliko godina poslije.

Naravno da su hrvatski predstavnici pjevali i prije te 1993. godine. Štoviše, od svih republika bivše države, hrvatski su pjevači daleko najviše puta odlazili na Euroviziju: Vice Vukov, Dubrovački trubaduri, 4M, Kićo Slabinac, Tereza, Doris, Novi fosili, Srebrna krila, Riva, Tajči.

Riva, zadarska grupa, kao što svi znamo donijela je jedini za sada Eurosong u Hrvatsku.

Prve godine, te 1993., bilo je važno samo nastupiti, a onda su apetiti narasli. I krenulo je odlično za novu europsku državu: stalno smo bili među prvih 10, a najbolje rezultate nam donose pjevačice: Maja Blagdan i Doris Dragović osvojivši 4., a Danijela Martinović 5. mjesto.

Stvari pomalo kreću nizbrdo u novom mileniju, sve je više zemalja sudionica, uvode se polufinalna natjecanja i više nije tako lako ući u završnicu a kamoli biti među prvih 10. Slabiji rezultati bili su razlog zašto smo se, nakon nastupa Klape s mora 2013., na dvije godine povukli s natjecanja.

Bez obzira na sve, mi se volimo natjecati i navijati za naše, kao i svaka druga zemlja na Eurosongu. A zapisani smo i u Knjizi rekorda iz 2014. godine. Naime, Maja Blagdan 1996. otpjevala je najvišu notu svih Eurovizija do tada.

Povijest nastupa Hrvatske na Eurosongu nastavlja se 2016. i to s pobjednicom prve sezone natjecateljskog showa The Voice – Najljepši glas Hrvatske – Ninom Kraljić. Godine 2017. za naše boje pjeva Jacques, a 2018. Franka.

Pratite Doru 2019. da biste doznali ime sljedeće ili sljedećega u nizu...