Kratka povijest Eurosonga

Prvi Eurosong nastao je po istom uzoru kao i hrvatski festivali zabavne glazbe – po slavnome San Remu, i održan je 24. svibnja 1956. godine u švicarskom Luganu.

Cijela priča, ipak, počinje godinu dana ranije u Monaku gdje je postignut dogovor o organizaciji glazbenog festivala europskih zemalja, pod punim nazivom Eurovision Song Contest. Natjecanje je zamišljeno kao radijska emisija, no ipak se našla poneka kamera koja je snimala prvi Eurosong za onih nekoliko Europljana koji su tada posjedovali televizor. Na tom se prvom festivalu natjecalo 7 zemalja, nakon što su tri diskvalificirane, a pobijedila je Švicarska.

Broj država natjecateljica, čije su televizijske kuće aktivni članovi Europske radiodifuzne unije, od tada neprekidno raste da bi na Pjesmi Europe 2008. nastupile čak 43 zemlje, a neke od njih i nisu iz Europe, poput Izraela, Maroka i Australije.

No, ipak, možda je zanimljivo reći da je na primjer Splitski festival 1970. godine, dok je još bio međunarodni – okupio izvođače iz čak 18 zemalja, dok ih na Eurosongu te godine (održanom u Amsterdamu) pjeva tek 12.

Povijest Eurosonga je bogata i zanimljiva, bilo je tu i bizarnosti i posebnosti i brzog padanja u zaborav... Bilo je i puno pobjednika. I to ne svake godine po jedan. Naime, u Madridu 1969. godine dogodio se jedinstven je slučaj u povijesti Eurosonga: pobijedile su čak ČETIRI zemlje. Na kraju glasovanja Francuska, Nizozemska, domaćin Španjolska i Velika Britanija imali su po 18 bodova, a kako tada nije bilo kriterija po kojem se moglo odlučiti tko će biti najbolji od najboljih, sve četiri zemlje su dobile pobjedničke medalje.

Iako mu vole osporavati glazbenu kvalitetu, Eurosong je gledan i voljen. Fanovi Eurosonga su privrženi i odani i znaju sve detalje o tom natjecanju. No, i mi ostali pamtimo neke pjesme i nastupe. Pobjedu ABBE, na primjer, s pjesmom Waterloo.

Pobjede Johnnyja Logana i Celine Dion, nastupe Domenica Modugna, grupe TATU, Bonnie Tyler...

Johnny Logan je čak tri puta pobijedio na Eurosongu, dva put kao izvođač i treći put kao autor, a i njegova Irska još uvijek nije skinuta s trona kao zemlja s najvećim brojem pobjeda iako joj u posljednja dva desetljeća i ne ide najbolje… Irska je ujedno i jedina zemlja koje je uspjela nanizati tri uzastopne pobjede. Irskoj, sa sedam pobjeda, opasno se približila Švedska, s njih šest, ali Irska je i četiri puta bila druga. Slijede Velika Britanija, Francuska i Luxemburg s po pet pobjeda. S prošlogodišnjom pobjedom, Izrael im se opasno približi s njih ukupno četiri, koliko ima i Nizozemska.

U povijesti Eurosonga zabilježena je naravno i pobjeda Jugoslavije, s hrvatskom grupom Riva i održavanje Eurosonga 1990. u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Voditelji su bili Helga Vlahović i Oliver Mlakar.

Gledanost Eurosonga s godinama raste. Iako smo znali čuti komentare kako je to nebitna priredba i kako to više nikoga ne zanima, brojke govore drukčije: Eurosong 2015. gledalo je gotovo 200 milijuna ljudi, uključujući i Kinu, a 2016. raspjevanoj Europi (i šire), izravnim prijenosom priključuje i – Amerika. Tada je u show programu Eurovizije održane u Stockholmu, u Švedskoj, Justin Timberlake predstavio premijernu televizijsku izvedbu pjesmu "Can't Stop the Feeling".

Zbog velike popularnosti i gledanosti Izbora za pjesmu Eurovizije u dalekoj Australiji, toj je zemlji dopušteno da se natječe i ona to s velikim veseljem čini od 2015. godine.

Šou, šou, prije svega – vrhunski glazbeni šou – to je Eurosonog. A najuzbudljiviji dio je svakako glasovanje. Znate ono, kad se ljutimo što susjed daje najviše bodova susjedu, ali ne ljutimo se kad je to naš susjed, kad smo tužni što nismo dobili ni boda, kad se veselimo što bodovi rastu… Šljokice, zvijezde i napetost natjecanja – što bi čovjek više poželio za jednu svibanjsku subotu?