Vremenska prognoza, 26.10.2018.

Sljedećih 5 dana vrijeme će malo komu biti za 5! Naravno, osim ljubiteljima južine, iznadprosječne topline, osobito na Jadranu i uz njega i kiše, koje će u petak biti uglavnom na sjevernom dijelu i u gorju, zatim posvuda, većinom najviše od nedjeljnog jutra do utorka u podne. Osim često obilne kiše na poplavljivanje nekih riva djelovat će i jako i olujno jugo. U sjevernijim kopnenim krajevima vrijeme će za većinu biti znatno povoljnije, osobito do subote. A ako trebate stabilnije i mirnije, s manje kiše diljem Hrvatske - strpite se do srijede.

Petak - jačanje južine, ponegdje već kiša

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
prevladavat će sunčano, ujutro uz mjestimičnu maglu, zatim prolazno umjerenu naoblaku. Uz jutarnju većinom tišinu te kasniji slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar temperatura zraka će porasti od oko 7 °C do poslijepodnvnih 19 ili 20 °C.

Relativno će toplo, uz oblake, sunce i mjestimičnu maglu biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će poslijepodne biti umjerenog jugozapadnjaka, u gorju vjerojatno i s jakim udarima.

Južnije - još vjetrovitije, na sjevernom Jadranu uz umjereno, u drugom dijelu dana sve češće i jako jugo, koje će povećavati valovitost mora, a i pridonositi mnogobrojnim oblacima iz kojih će povremeno biti i kiše - ponajviše na najoblačnijem riječkome području i u Gorskome kotaru. Temperatura zraka ujutro od 4 do 9 °C, uz more 10 do 15 °C, a poslijepodne 16 do 19 °C, što dalje od Učke i Ćićarije - i oko 22 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još malo toplije, uz više sunčana vremena nego na sjeveru, te samo ponegdje, rijetko, uz malo kiše, do večeri uglavnom na zadarskom području. Nakon jutarnjeg burina jačat će jugo, koje će poslijepodne biti većinom jako, a more umjereno valovito i valovito.

I na jugu Hrvatske do večeri će još biti suho, prijepodne i pretežno sunčano, zatim sve oblačnije, uz jačanje juga, koje će povećavati valovitost mora. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, u unutrašnjosti i samo oko 10 °C, a poslijepodnevna 21 do 24 °C.

Vikend i početkom novoga tjedna - još toplije, ali i oblačnije, kišovitije, vjetrovitije, valovitije...

Sljedećih dana
, sve do utorka, još viša temperatura i jača južina, uz oblačnije i vjetrovitije vrijeme. U središnjoj i osobito istočnoj Hrvatskoj kiše će biti malo, u subotu vjerojatno i nimalo, a u južnijim kopnenim krajevima će kiša biti česta, osobito u nedjelju i ponedjeljak većinom i obilnija.

I na Jadranu u subotu kiša još neće biti česta ni obilna kao tijekom nedjelje i ponedjeljka, ponegdje još i utorka prijepodne, kada će barem u nekim mjestima vjerojatno pasti i prosječna količina za cijeli listopad, pa i više, a ne smije se isključiti ni mogućnost za mjestimične rekordne količine. Kojekakve nevolje, pa i poplavljene rive, dodatno će prouzročiti i većinom jako i olujno jugo, koje tako jako, srećom - neće trajati odviše dugo. Sredinom sljedećega tjedna, uoči blagdana Svih svetih, velika je vjerojatnost smirivanja vremena diljem Hrvatske.

Dosadašnja iznadprosječna toplina ovogodišnjega listopada sljedećih će se dana dodatno povećati pa će ovaj listopad u većini mjesta biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, a ponegdje možda čak i rekordan.

Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

A neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Uz južinu, koja mnogima nije mila, te manje nebeske vedrine, sljedećih dana vedrijem raspoloženju možda vam pridonesu, barem nakratko, i METEO KARIKATURE, ne samo na internetskim stranicama HRT-a, nego poneka i na tradicionalnoj godišnjoj izložbi Hrvatskog društva karikaturista, koja je otvorena do 26. listopada u Galeriji "Zvonimir" MORH-a u Zagrebu.