Bira se 19. najuzornija hrvatska seoska žena

U nedjelju 21. listopada u Zagrebu se održava 19. izbor najuzornije hrvatske seoske žene u organizaciji udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je tradicionalno već treću godinu zaredom pokroviteljica ovoga izbora koji započinje u 17 sati obilaskom izlagačkog prostora kandidatkinja u Staklenom paviljonu na Trgu bana Josipa Jelačića.

Na ovogodišnjem izboru sudjeluje 20 kandidatkinja iz 13 hrvatskih županija i Grada Zagreba koji je ujedno i domaćin jer je prošlogodišnju titulu najuzornije hrvatske seoske žene ponijela Renata Bedeković iz naselja Jakuševac. Zastupnica Petir za pobjednicu je osigurala put u Bruxelles te posjet Europskom parlamentu.

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održava se svake godine povodom Svjetskoga dana seoske žene koji se obilježava 15. listopada u onoj županiji iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica. Njegov je cilj promicanje vrijednosti i važnosti žene u ruralnim prostorima kako bi se afirmirala i podigla kvaliteta života, očuvala obitelj i sačuvala kulturna baština.