Vremenska prognoza, 18.10.2018.

Većinom suho i iznadprosječno toplo vrijeme, na kopnu popraćeno jutarnjom maglom - obilježje je i prošlih dana i budućih do subote, do kada će biti pretežno sunčano, osobito na Jadranu, dok u unutrašnjosti može pasti koja kap kiše. Od nedjelje promjenljivije i hladnije, te relativno vjetrovito, uz sjeverni vjetar, na Jadranu umjerenu i jaku buru, ponegdje i s olujnim udarima. Mjestimična kiša najvjerojatnija je u nedjelju.

Četvrtak - relativno toplo

U istočnoj Hrvatskoj
ujutro mjestimice magla, osobito u Posavini, gdje će biti i najsvježije, zatim sunčana razdoblja, a uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje može pasti i malo kiše. Najviša dnevna temperatura većinom između 18 i 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, ujutro ponegdje i maglu. Prijepodne i sredinom dana mjestimice je moguća koja kap kiše, osobito u sjevernim predjelima. Vjetar slab, a temperatura ujutro oko 10 °C, poslijepodne oko 20 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju prijepodne će se još zadržati više oblaka, no uglavnom će biti suho, po kotlinama gorskih predjela i maglovito. Poslijepodne sunčanije. Vjetar slab, na sjevernom Jadranu mjestimice umjerena bura, podno Velebita lokalno i s jakim udarima uz moguće umjereno valovito more.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano uz većinom slab vjetar, a ujutro je mjestimice moguća i magla, i to ne samo na kopnu. Najniža temperatura od 8 °C u unutrašnjosti do 17 °C na obali, a najviša dnevna oko 24 °C.

Sunčano i relativno toplo bit će i na jugu Hrvatske. Vjetra gotovo i neće biti, pa se očekuje mirno more, a ujutro je moguća mjestimice sumaglica, pa i magla.

U petak i subotu još relativno toplo, zatim hladnije, vjetrovitije...

Na kopnu
u petak i subotu uglavnom suho i u poslijepodnevnim satima razmjerno toplo, ujutro često magla, a danju većinom sunčano, u subotu uz povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. U nedjelju još vjetrovitije i osjetno svježije, uz promjenljivu naoblaku te mjestimičnu kišu, posebice u gorskim predjelima. Početkom idućeg tjedna uglavnom suho, uz oblake i sunce, ali i razmjerno svježe, u ponedjeljak i relativno vjetrovito.

Na Jadranu do subote pretežno sunčano i danju toplo, a puhat će slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak. U nedjelju prolazno naoblačenje, ponegdje i malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu. U subotu navečer će bura jačati, pa će od nedjelje vrlo vjerojatno biti i jaka, ponegdje s olujnim udarima, a temperatura će sniziti.

Pelud

U većini će Hrvatske koncentracija peludi biti niska, ali na južnom će Jadranu biti visoke koncentracije peludi čempresa.

Marko Vučetić u Dobro jutro Hrvatska

A u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u utorak ujutro bilo je govora, između ostaloga, i o iznadprosječnoj toplini ovoga tjedna i ove godine, do sada jedne od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja, ponegdje čak i rekordnoj, kao primjerice u Dubrovniku, Splitu i Hvaru, u kojem je potkraj prošloga tjedna održan međunarodni meteorološki skup povodom 160 godina meteoroloških motrenja i mjerenja. O skupu, kao i o sve ranijem cvjetanju i berbi maslina, kraćem trajanju zrijenja grožđa i još nekim meteorološkim zanimljivostima govorio je Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

A neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine i prošla dva pa i tri desetljeća, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

A osim nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda vam pridonese, barem nakratko, i poneka METEO KARIKATURA i/ili METEO-STRIP.