Vremenska prognoza, 12.10.2018.

I dok još jedan uragan pustoši dio Amerike, a mjestimičnih nevremena ima i na drugim kontinentima, pa i u Europi - kod nas sasvim druga priča, koja se nastavlja i u sljedećem tjednu. I iznadprosječna toplina, kao da nije listopad, pogotovo poslijepodne, kada je temperatura zraka ponegdje čak blizu 30 °C. Podsjetnik na jesen su sve kraći dani i naravno - po nizinama unutrašnjosti česta magla, mjestimice i dugotrajna, čak i malo iza podneva. No, zato na Jadranu vedrina prevladava cijeli dan, uz većinom tiho ili slab vjetar, mirno ili samo malo valovito more temperature još uvijek mnogima dovoljne za kupanje.

Stabilne vremenske prilike možemo zahvaliti polju visokog tlaka zraka koje onemogućava dolazak frontalnih poremećaja sa sjeverozapada Europe do naših krajeva.

Petak - bez znatnije promjene

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
pretežno sunčano, ujutro mjestimice uz maglu, osobito uz Savu i Dravu. Vjetar povremeno umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka između 5 i 8 °C, a najviša dnevna od 21 do 23 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ujutro ponegdje uz maglu, samo rijetko dugotrajnu, zatim sunčano. Vjetar većinom slab.

U gorskim krajevima barem djelomice sunčano, ali ponegdje uz dugotrajnu maglu i niske oblake. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U noći i ujutro te ponovo navečer puhat će umjerena, podno Velebita mjestimice i jaka bura. Jutro u gorju i unutrašnjosti Istre svježe, a najviša dnevna temperatura zraka u gorju od 18 do 21 °C, na moru od 22 do 25 °C.

Većinom sunčano će biti i na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je moguća mjestimična jutarnja magla. Vjetar slab do umjeren, većinom zapadni i sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni, uz koji će more biti uglavnom malo valovito, temperature od 20 do 22 °C. Najniža temperatura zraka od 14 do 18 °C, u unutrašnjosti mjestimice i oko 10 °C, u Sinjskoj krajini i samo oko 4 °C, a poslijepodne uglavnom 24 do 26 °C.

I za vikend i poslije - stabilno i relativno toplo

I idućih dana u unutrašnjosti stabilno - pretežno sunčano sa slabim vjetrom te danju iznadprosječno toplo, osim samo mjestimice, gdje će se jutarnja magla dugo zadržati, osobito uz doline rijeka i u gorskim kotlinama.

I na Jadranu sunčano i danju ugodno toplo s dnevnom temperaturom zraka uglavnom od 23 do 26 °C. U noći i ujutro puhat će slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadnjak, a u nedjelju i ponedjeljak jugo i jugozapadnjak.

Fotosinteza o globalnom zatopljenju

A u emisiji Fotosinteza Drugog programa Hrvatskog radija možete poslušati što slušateljstvo misli o iznimnoj toplini ove godine i prošla dva pa i tri desetljeća, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene, ekološkoj osviješćenosti...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

A osim nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda vam pridonese, barem nakratko, i poneka METEO KARIKATURA i/ili METEO-STRIP.