Vremenska prognoza, 2.10.2018.

U utorak i četvrtak će zbog često jake, ponegdje i olujne bure ponovno biti poteškoća u prometu, a njegovo usporavanje u utorak mjestimice može biti i zbog kiše. Od srijede će biti većinom suho i toplije, ali u unutrašnjosti uz svježa, ponegdje i maglovita jutra.

Utorak - povremena kiša, na Jadranu jaka i olujna bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
umjereno do pretežno oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana mjestimice s malo kiše. Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura oko 10 °C ujutro, a danju oko 16 °C.

Podjednake ili malo niže vrijednosti temperature bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u noći i prijepodne mjestmice biti kiše. Poslijepodne postupno razvedravanje uz slabljenje sjeveroistočnog vjetra.

Najvjetrovitije će biti na sjevernom Jadranu i u gorskom području, uz umjerena i jaku buru, podno Velebita i olujna, s orkanskim udarima, a more ponegdje biti  jače valovito. Mjestimiče kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, bit će većinom u prvom dijelu dana, a zatim će se na sjevernom Jadranu i Gorskome kotaru postupno razvedravati. Najviša temperatura od 10 °C u gorju do 17 °C na moru.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, a pljuskovi lokalno mogu biti i izraženiji. Umjereno do jako jugo već ujutro će početi okretati na buru s olujnim udarima, a more će pritom biti umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske većinom oblačno, povremeno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i obilnijim. Puhat će umjereno i jako jugo, te prema kraju dana okrenuti na istočnjak i buru. Najniža temperatura od 15 do 18 °C, a najviša oko 20 °C.

Od srijede do petka - stabilnije, u četvrtak ponovno vjetrovitije

U nastavku tjedna na kopnu
uglavnom stabilnije, te većinom sunčano i danju toplije. No jutra će biti svježa, a u danima bez vjetra mjestimice s maglom i slabim mrazom. Vjerojatnost za kišu povećava se tijekom vikenda, najprije u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, zatim i u sjevernijim krajevima.

Na Jadranu od srijede do petka većinom suho i toplije, te barem djelomice sunčano, uz više oblaka u južnijim krajevima, pri čemu mogućnost kiše postoji uglavnom na dubrovačkome području u srijedu. Većinom će puhati bura, u četvrtak ponovno uglavnom jaka s olujnim udarima. Za vikend vjerojatno ponovno oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu te slabo do umjereno jugo.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

A ako niste zadovoljni promjenljivim vremenom sljedećih dana i raznolikim biometeorološkim prilikama možda vas djelomično oraspoloži i "razvedri", barem nakratko, poneka METEO KARIKATURA i/ili METEO-STRIP.