Vremenska prognoza, 29.9.2018.

Za razliku od prošlih dana i tjedana s kojekakvim temperaturnim zanimljivostima, u subotu će vjerojatno najvažniji meteorološki čimbenik biti vjetar. Naime, prognoze vjetrovite i od petka većinom svježije subote i dalje su postojane, ali će oblaka i kiše gotovo sigurno biti manje nego se predmijevalo prošlih dana. Olujni udari vjetra mogući su i ponegdje na kopnu, osobitu u Međimurju i Podravini, a na Jadranu će često jaka i olujna bura, ponegdje i s orkanskim udarima, sigurno otežavati prometovanje, ponegdje ga do nedjelje ujutro i sasvim prekinuti. Uz prolazno više oblaka samo mjestimice može pasti malo kiše, uglavnom u gorju, a već u nedjelju ponovno će diljem Hrvatske biti suho i pretežno sunčano, uz slabiji vjetar...

Nakon rekordnih "minusa", rijetko viđeni "plus"

Tijekom sunčanog, uglavnom i vedrog petka u većini je Hrvatske poslijepodnevna temperatura zraka bila viša od 20 °C. Štoviše, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te na Jadranu čak bliže 30 °C. Pritom je zanimljivo spomenuti kako se u Rijeci, primjerice, viša temperatura od 28 °C izmjerenih u petak, na kraju rujna dogodila samo 2 dana od sredine prošloga stoljeća, od kada postoje mjerenja. Suprotno tome, unatoč manje hladnom jutru, srednja najniža temperatura od utorka do petka u većini je Hrvatske bila kao malo kada u ovom dijelu godine, u Rijeci čak i nikada. Ekstrema napretek. A bit će ih još, u subotu možda poneki i zbog vjetra, ne samo u Hrvatskoj, nego i malo južnije na Sredozemlju.

Subota - vjetrovita!

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
uz prolazno više oblaka kiša će uglavnom izostati, ali ne i vjetar. Dapače, bit će većinom umjeren, gdjekad i jak sjeverozapadni i sjeverni. Jutarnja temperatura od 4 do 9 °C, a poslijepodnevna 16 do 19 °C.

Podjednaka će biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će mjestimice vjerojatno biti i olujnih udara sjeveroistočnjaka, osobito u Međimurju i Podravini tijekom prijepodneva, koje će biti i oblačnije od poslijepodneva.

U gorju je uz promjenljivu naoblaku moguća gdjekoja kišna kap, ali više od toga - dan će obilježiti umjeren i jak vjetar, ponegdje i s olujnim udarima, a još jača će biti bura na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu, gdje će promet sigurno biti otežan, podno Velebita ponegdje vrlo vjerojatno i sasvim onemogućen, pri čemu će more biti i jače valovito.

Podjednako valovito i vjetrovito bit će i na srednjem Jadranu, gdje će oblaka biti više nego tijekom petka, ali manje nego u unutrašnjosti Dalmacije. Temperatura zraka bit će čak i viša od prosječne za kraj rujna, ali će se zbog vjetra činiti nižom.

I na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, ali i vjetrovito, uz more poslijepodne i valovito. Jutarnja temperatura zraka bit će od 17 do 19 °C, u unutrašnjosti oko 12 °C, a poslijepodnevna 25 do 28 °C.

U nedjelju stabilnije i mirnije, pa novo naoblačenje, jugo, bura...

U nedjelju u kopnenom području
suho i sunčano, uz slabiji vjetar, i ponovno malo svježije jutro, pri tlu i uz mogućnost slabog mraza, koji je još vjerojatniji u ponedjeljak. Tijekom ponedjeljka sve više oblaka, uz povećanje vjerojatnosti za kišu, još češće i obilniju u ponovno vjetroviti utorak, tijekom kojeg u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Sredinom tjedna vjerojatnost kiše u većini se unutrašnjosti smanjuje, ali ne i na Jadranu, gdje će se vjerojatno nastaviti promjenljivo i vjetrovito vrijeme. Nakon subote i nedjeljnog jutra, jake i olujne bure ponovno će biti tijekom utorka i srijede, kada je moguća i podjednako jaka tramontana. Između toga kratkotrajno slabo do umjereno jugo, s kojim će doći novi oblaci i kiša, gdjegod i obilniji pljuskovi i grmljavina.

Premda od mnogih željeno, miholjsko će ljeto izostati posljednjih dana rujna i početkom listopada, ali stabilnih, sunčanih i iznadprosječno toplih dana imat ćemo kasnije.

Pelud

Koncentracija peludi diljem će Hrvatske biti zamjetno manja nego u prošlom tjednu. Umjerena će biti samo ponegdje, i to korova u središnjoj Hrvatskoj te drveća na srednjem Jadranu.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

A ako niste zadovoljni promjenljivim vremenom sljedećih dana i raznolikim biometeorološkim prilikama možda vas djelomično oraspoloži i "razvedri", barem nakratko, poneka METEO KARIKATURA i/ili METEO-STRIP.