Bliži se kraj ljeta...

Ako je prošlih dana i bilo nekih prijepora, sada ih više nema - u ovome tjednu završit će razdoblje stabilnog, suhog i iznadprosječno toplog vremena, ponegdje čak i vrućeg. Uostalom, u nedjelju i kalendarski/astronomski počinje jesen!

I dok su pozorniji pratitelji mnogobrojnih prognostičkih modela atmosfere prošlih dana tijekom analize prognoza još i mogli pjevušiti one poznate stihove: "Kamo dalje rođače..." i "Kojim putem krenuti, može li tko reći..." - danas se gotovo sa sigurnošću može najaviti znatnija promjena vremena.

Najnoviji izračuni različitih atmosferskih modela prilično su jedinstveni u diljem Hrvatske padu temperature, ponegdje i kiše, te osjetnijem vjetru.

Naravno, i dalje nije sasvim pouzdano gdje će točno, kada i za koliko osvježiti tijekom vikenda, i koliko će se gdje izmjeriti litara kiše po četvornome metru - ponegdje vjerojatno i nimalo, ali promjena vremena je neprijeporna.

Iznadprosječno suho i toplo razdoblje, kao rijetko kada u ovom dijelu godine završit će sa završetkom kalendarskog/astronomskog ljeta, u većini Hrvatske i poneki sat prije. Pritom će se malo smanjiti dosadašnje veliko odstupanje od prosječne temperature zraka, ali u mnogim mjestima vjerojatno nedovoljno da ovogodišnje razdoblje od 1. travnja do 30. rujna ne postane najtoplije u povijesti mjerenja. Čak i toplije od do sada rekordnog 2003. godine.

Ponavljanje prošlih vikenda? Neeeee....

Za razliku od prošla dva vikenda, kada su promjene vremena bile manje izražene i uočljive, te samo kratkotrajne, gotovo pa lokalne, tijekom ovoga vikenda vrijeme će se gotovo sigurno stubokom promijeniti u većini Hrvatske. Ponajviše u sjevernim i zapadnim krajevima, a najmanje na jugu.

Velika je vjerojatnost i mjestimične jake bure s olujnim udarima, koji će osobito podno Velebita onemogućavati normalno prometovanje u subotu navečer i u nedjelju prijepodne.

HRT METEO - 2 godine postojanja

Podrobnije i pouzdanije prognoze slijede u mnogobrojnim emisijama i prilozima s meteorološkim sadržajem na medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone koja danas "slavi" 2. rođendan.

Osim službenih podataka mjerenja i motrenja s meteoroloških postaja DHMZ-a i drugih europskih meteoroloških službi, te prognoza i upozorenja meteorologa - prognostičara s višegodišnjim iskustvom, u njoj su uvijek aktualne i prometne informacije HAK-a, uključujući i prometne prognoze, te kamere s mnogobrojnih cesta, pristaništa, graničnih prijelaza...

Ako već niste - nadam se da ćete uskoro biti među više od 225 000 onih koji su je instalirali, ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.