Vremenska prognoza, 20.9.2018.

Jedan od ove godine najduljih nizova pretežno suhih, sunčanih i iznadprosječno toplih dana potrajat će do petka, a od vikenda je vrlo velika vjerojatnost nestabilnijeg, svježijeg i vjetrovitijeg vremena, uz povremenu mjestimičnu kišu i grmljavinu...

Četvrtak - bez znatnije promjene

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
prevladavat će sunčano i danju vrlo toplo, mjestimice i vruće. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatrura zraka od 11 do 14 °C, a najviša dnevna od 28 do 30 °C.

Podjednako stabilno i iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano vrijeme, po nekim kotlinama i mjestimice uz rijeke nakon jutarnje sumaglice i magle.

U gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Mala je vjerojatnost za lokalne pljuskove, uglavnom u Gorskom kotaru. Ujutro po kotlinama ponegdje kratkotrajna magla. Vjetar slab, ujutro burin, danju zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutro u gorju i unutrašnjosti Istre svježe, a najviša dnevna temperatura u gorju između 25 i 27 °C, uz obalu od 27 do 29 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije i Konavlima pretežno sunčano, vrlo toplo, mjestimice i vruće, ali uz prolazno umjerenu naoblaku, uz koju uglavnom u unutrašnjosti može biti kratkotrajnih pljuskova. Vjetar većinom slab zapadni i sjeverozapadni, koji prema otvorenom moru mjestimice može biti i jak. More malo, samo mjestimice i umjereno valovito, temperature od 24 do 26 °C. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 22 °C, u unutrašnjosti oko 15 °C, a najviša dnevna između 28 i 31 °C.

U petak još relativno stabilno, pa promjenljivije...

I u petak u unutrašnjosti
još pretežno sunčano i vrlo toplo. U subotu naoblačenje uz kišu, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, te umjerenim i jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, s kojim će osvježiti, najprije na zapadu, zatim i drugdje. U nedjelju djelomično razvedravanje, a u utorak se ponovno povećavana vjerojatnost za mjestimičnu kišu.

I na Jadranu u petak pretežno sunčano i vrlo toplo, mjestimice i vruće. U subotu nestabilno uz pljuskove i grmljavinu, najprije na sjevernom dijelu, a do kraja dana i drugdje. U nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho, a vjerojatnost za novu kiša povećava se u utorak. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, u subotu u početku jugo koje će na sjevernom dijelu okrenuti na mjestimice jaku buru, koja će se tijekom nedjelje proširiti na cijelu obalu.

Pelud

Visoka koncentracija peludi korova u četvrtak će biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a drveća na srednjem Jadranu. No, nekome može smetati i umjerena koncentracija peludi - na sjevernom Jadranu peludi, na srednjem i južnom -drveća.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE

A osim sunčanog vremena možda vam raspoloženje dodatno razvedri poneka METEO KARIKATURA ili METEO-STRIP.