Vremenska prognoza, 19.9.2018.

Pretežno suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, kao malo kada u ovom dijelu godine, nastavlja se do petka, a za vikend će biti nestabilnije i svježije.

Srijeda - pretežno sunčano i iznadprosječno toplo

Europski dan bez poginulih u prometu u Slavoniji, Baranji i Srijemu
bit će većinom sunčan. Vjetar će biti slab, a ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle, ponajprije uz rijeke. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 13 °C, a najviša dnevna oko 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također pretežno sunčano uz svježe jutro s najnižom temperaturom između 10 i 15 °C. Danju vrlo toplo, većinom 28 ili 29 °C. Po kotlinama i uz rijeke ujutro može biti sumaglice i magle.

U gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Mala je vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak, uglavnom u Gorskom kotaru, Istri te prema otvorenom moru. Ujutro po nekim kotlinama gorskih krajeva magla. Vjetar će biti slab, ujutro burin, danju zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutro u gorju i unutrašnjosti Istre svježe, a najviša dnevna temperatura u gorju između 25 i 28 °C, na Jadranu od 27 do 29 °C.

I na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, poslijepodne ponegdje s umjerenom naoblakom, osobito prema otvorenom moru. Vjetar slab, jugozapadni i zapadni, more malo valovito temperature oko 24 °C, a poslijepodnevna temperatura zraka prava ljetna, oko 30 °C.

Pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske. Ujutro uz obalu slaba bura, danju vjetar s mora, a najviša dnevna temperatura također oko 30 °C.

U četvrtak i petak još relativno stabilno pa...

Do subote u unutrašnjosti sunčano uz malu do umjerenu nablaku te i dalje vrlo toplo. Potkraj subote u zapadnim i sjevernim krajevima može biti pljuskova i grmljavine, a i u nedjelju i ponedjeljak velika je vjerojatnost promjenljivog i malo manje toplog vremena, s mjestimičnom kišom.

Na Jadranu u četvrtak i petak pretežno sunčano i u mnogim krajevima vruće. U subotu oblačnije, a krajem dana i u noći na nedjelju pljuskovi i grmljavina mogući su na sjevernom dijelu, ponajprije u Istri, gdje je i u nedjelju i ponedjeljak najveća vjerojatnost nestabilnog vremena. Vjetar će biti slab promjenljiva smjera, a u nedjelju će vrlo vjerojatno zapuhati umjerena i jaka bura.

Pelud

Visoka koncentracija peludi korova u srijedu će biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a nekome može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti u većini ostalih krajeva. Zanimljivo je spomenuti i visoku koncentraciju peludi drveća ponegdje na srednjem Jadranu.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim sunčanog vremena možda vam raspoloženje dodatno razvedri poneka METEO KARIKATURA ili METEO-STRIP.