Korčula - otok barokne glazbe

Na Korčuli, ali i diljem juga Dalmacije predstavili su se najbolji izvođači barokne glazbe iz cijele Europe.

Festival, koji se već profilirao kao vrhunski i poseban, ove godine imao je tematsku nit vodilju da Korčuli, poznatoj po pjevanju, zborovima, bratovštinama i klapama ponudi različite barokne forme u izvedbi vrhunskih glazbenika jer festival svake godine raste i širi se.

U 17 dana trajanja, osim u samom gradu Korčuli, festivalski koncerti su se mogli čuti i na cijelom otoku, a još je važnije to što smo se proširili i na poluotok Pelješacističe umjetnička ravnateljica festivala Laura Vadjon.

Uz rezidencijalni Hrvatski barokni ansambl i ansambl Antiphonus na festivalu su nastupili vrhunski barokni glazbenici i ansambli iz Finske, Poljske, Francuske, Danske i Engleske.

Na sinoćnjem završnom koncertu na Tvrđavi Kaštio u Stonu nastupili su mezzosopranistica Helen Charlston, pobjednica Handlovog natjecanja u Londonu, zajedno s čembalistom Laurencom Cummingsom,  inače umjetničkim ravnateljem London Handle festivala . Cummingsa se smatra jednim od najuzbudljivijih i najsvestranijih promicatelja povijesno osviještenog izvođenja barokne glazbe.

Izveli smo mješoviti program: glazba 17. Stoljeća, nešto Händlove glazbe i Vivaldija. Mislim da je to izvrsna mješavina dramatičnih stilova,  objašnjava Laurence Cummings.

Festival ima već i vjernu publiku koja se vraća na Korčulu iz godine u godinu. Naravno, izvrsna je to prilika za sve na otoku da uživaju u vrhunskoj baroknoj glazbi u raskošnom ugođaju korčulanskih i peljeških crkava, atrija, trgova i tvrđava.