Vremenska prognoza, 14.9.2018.

I sljedećih se dana nastavlja iznadprosječno toplo i većinom sunčano vrijeme, a promjena koja stiže potkraj petka i u prvom dijelu subote donijet će samo mjestimičnu kišu i manje osvježenje.

Petak - nestabilno

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
prevladavat će sunčano uz malu, poslijepodne i umjerenu naoblaku. Ujutro je uz rijeke mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 16 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u početku djelomice, pa čak i pretežno sunčano uz slab vjetar. Poslijepodne i osobito navečer oblaka će u najzapadnijim predjelima biti sve više pa je ponegdje moguć i poneki pljusak, većinom na sjeverozapadu, uz granicu sa Slovenijom. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna od 26 do 29 °C.

Po kotlinama gorske Hrvatske i u unutrašnjosti Istre ujutro ponegdje kratkotrajna magla, a bit će i razmjerno svježe, uz temperaturu od 11 do 15 °C. Danju djelomice sunčano, ali će već od sredine dana biti sve oblačnije, uz povećanje vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu, osobito na zapadu Istre i gorskim predjelima. Vjetar će biti slab, a dnevna temperatura većinom od 24 °C u gorju do 29 °C ponegdje uz obalu sjevernog Jadrana.

U Dalmaciji će se zadržati barem djelomice  sunčano, ali će osobito u unutrašnjosti potkraj dana mjestimice biti umjerenog razvoja oblaka pa je moguć i poneki pljusak. Puhat će slab, samo rijetko uz obalu umjeren, većinom jugozapadni vjetar. Temperatura se neće osjetno mijenjati.

Na  jugu Hrvatske većinom sunčano te i dalje vruće. Vjetar uglavnom slab, ujutro burin, danju jugozapadnjak pa će more biti malo valovito, a vidljivost dobra. 

U subotu još ponegdje kiša pa razvedravanje.

U subotu
na kopnu promjenljivo, a vjerojatnost za kišu najveća je u noći na subotu i u subotu prijepodne. Od nedjelje sunčanije, zatim ponovno i toplije.

Na Jadranu u subotu djelomice sunčano, ali nestabilno, uz mogućnost za lokalne pljuskove. U nedjelju ponovno stabilnije i većinom sunčano, ujutro uz umjerenu buru, a i u većem dijelu sljedećega tjedna većinom sunčano i vrlo toplo, ponegdje ponovno i vruće. Podrobnije o prognozi vjetra i valova za sljedeće dane pogledajte u Regionalnom dnevniku, u posebnoj prognozi Ivana Novaka, dipl. ing., iz riječkog ureda Pomorskog meterološkog centra DHMZ-a.

Petak - posljednji dan za izbor

I dok će se broj iznadprosječno toplih dana ovoga rujna u sljedećem tjednu povećati, fotografije za kalendar Svjetske meteorološke organizacije više se neće moći izabrati. Stoga, ako želite da motive iz Hrvatske i izvrsne fotografije hrvatskih autora gledaju sljedeće godine diljem svijeta - dajte svoj glas - još samo ovoga petka.

Pelud

Visoka koncentracija peludi korova u petak će biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, te na sjevernom Jadranu, a nekome može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti u većini ostalih krajeva. Zanimljivo je spomenuti i visoku koncentraciju peludi trava ponegdje na srednjem Jadranu.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, u većini će krajeva biti visok.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim sunčanog vremena možda vam raspoloženje dodatno razvedri poneka METEO KARIKATURA ili METEO-STRIP