Muzej betinske drvene brodogradnje

Svi tradicijski brodovi u betinskome portu - lučici, koji već privlače poglede turista, ali i domaćih ljudi, sada će i službeno postati muzejski eksponati. Posebno označeni.

Betinjani su već dokazali ljubav prema svojoj brodograđevnoj baštini, darujući za postav muzeja dijelove brodske opreme i stare alate. Sada će i njihove gajete i leuti ploviti pod okriljem i oznakom Muzeja. Ploveći muzej ideja je inicijatora ove jedinstvene muzejske zbirke. Po uzoru na jedan talijanski primjer. A s domaćom tradicijskom flotom.

Muzejska flota imat će više od 50 tradicijskih brodica. Svaki brod će dobiti svoju legendu na kojoj će se nalaziti podaci o brodu - od samog brodograditelja, godine gradnje, koja je vrsta broda, za što se koristi, gdje se s njim ide, objašnjava Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Muzejske će table posjetitelje informirati i o povijesti gradnje rive, povijesti Betine, vrstama brodova koji se ovdje grade. Gajeta Cicibela, gotovo 90 godina stara drvena ljepotica bogate povijesti, već je uvrštena u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. U betinskom je portu još kandidata za tu titulu. A uz već obećane besplatne vezove, vlasnicima je najavljena pomoć i u održavanju brodica.

Muzej na otvorenome bit će gotov već na proljeće sljedeće godine. A put od plovećih eksponata do zgrade muzeja bit će pretvoren u stazu brodograditelja - s najvažnijim imenima iz gotovo 3 stoljeća stare betinske povijesti gradnje drvenih ljepotica.