Vremenska prognoza, 11.9.2018.

Ovaj će tjedan obilježiti iznadprosječna toplina, ponegdje i vrućina, uz pretežno sunčano vrijeme do petka, tijekom kojeg se povećava vjerojatnost promjenljivijeg vremena, s mjestimičnom kišom, ali samo prolaznom i kratkotrajnom...

Utorak - većinom sunčano i još malo toplije

U istočnoj Hrvatskoj uglavnom sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, ujutro mjestimice i maglom. Vjetar većinom slab, ponegdje u Baranji i istočnoj Slavoniji umjeren sjeverozapadni, a najviša temperatura od 27 do 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro je ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, a temperatura će od najnižih jutarnjih 12 do 15 °C, tijekom dana porasti do vrijednosti između 27 i 30 °C.

Podjednako toplo i na sjevernom Jadranu, a u gorju će najviša dnevna temperatura zraka biti samo malo nža. Prevladavat će sunčano, uz maglu ujutro mjestimice u gorju. Na moru će puhati slaba i umjerena bura u noći i ujutro te zapadni i sjeverozapadni vjetar sredinom dana i poslijepodne.

Bure će u noćnim i jutarnjim satima biti i u Dalmaciji, a danju zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenome moru sjeverozapadnjak. More malo i umjereno valovito. Bit će većinom sunčano i vruće, u unutrašnjosti samo ponegdje uz mogućnost za jutarnju maglu.

Obilje sunca uz najvišu temperaturu zraka oko 30 °C bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također tijekom dana puhati zapadni i sjeverozapadni vjetar, a u noći i ujutro bura.

Do petka stabilno, zatim promjenljivije, za vikend i malo manje toplo

Stabilno i sunčano zadržat će u kopnenom području do petka. I dalje će povremeno biti male i umjerene naoblake, a ujutro u nekim nizinama unutrašnjosti i magle. Temperatura zraka još će malo porasti. Potkraj petka i tijekom subote povećana je vjerojatnost za nestabilnije vrijeme i mjestimične pljuskove, najprije u gorju i na zapadu unutrašnjosti, zatim i drugdje.

I na Jadranu do petka pretežno sunčano, često i vedro, te većinom vruće. Tijekom oblačnijeg petka i subote može biti lokalnih pljuskova pa i neverina, uglavnom na sjevernom dijelu Jadrana. U srijedu i četvrtak puhat će sjeverozapadni vjetar, uz obalu i zapadni i jugozapadni, a u petak će okrenuti na jugo.

Fotografije valova od jugo ove su godine izostale iz užeg izbora za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za sljedeću godinu. No, mnogobrojne druge, od kojih čak 13 povezanih s Hrvatskom, mogu se pogledati i izabrati najbolje do 14. rujna.

Pelud

Visoka koncentracija peludi korova u utorak će biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a na Jadranu nekome može smetati i umjerena koncentracija.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, u većini će krajeva biti visok.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim sunčanog vremena možda vam raspoloženje dodatno razvedri poneka METEO KARIKATURA ili METEO-STRIP.