Vremenska prognoza, 10.9.2018.

Stabilno i suho te većinom sunčano vrijeme idućh dana mnoge će razveseliti. Budući da će temperatura zraka u poslijepodnevnim satima biti i oko 30 °C, vrijeme će biti gotovo pa pravo ljetno. Ipak, svježija, ponegdje i maglovita jutra u unutrašnjosti podsjetit će nas da smo u rujnu. Na Jadranu će se i dalje uživati u morskim radostima. Dapače, tražit će se osvježenje u moru čija je temperatura između 22 i 26 °C, a naznake nestabilnijeg vremena primjećivat će se tek potkraj petka.

Ponedjeljak - sunčano i još malo toplije

U Slavoniji, Baranji i Srijemu dan će početi svježim, a ponegdje uz rijeke i maglovitim jutrom. Uz uglavnom sunčano vrijeme temperatura zraka će od jutarnjih 11 do 14 °C danju porasti na 26 do 28 °C. Vjetar slab, poslijepodne ponegdje do umjeren sjeverozapadni.

U središnjoj će Hrvatskoj također pretežno sunčano. Ujutro će ponegdje biti kratkotrajne magle, a danju umjerene naoblake. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, a najviša dnevna između 26 i 29 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu sunčano uz povremeno malu do umjerenu naoblaku, a po kotlinama, posebice Like, ujutro će ponegdje biti i kratkotrajne magle. Na Jadranu će ujutro puhati slaba, ponegdje i umjerena bura, a danju tek rijetko umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije između 10 i 15, duž obale i na otocima od 16 do 21. Najviša dnevna od 25 do 30.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano uz povremeno malo oblaka, uglavnom onih visokih. Nakon slabe i umjerene bure u jutarnjim satima, danju će puhati sjeverozapadnjak, uz obalu ponegdje i jugozapadnjak, pa će more biti većinom malo, na otvorenome i umjereno valovito. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 13 do 17 °C, a duž obale i na otocima od 19 do 22 °C. Danju vrlo toplo i vruće.

I na krajnjem jugu Hrvatska prevladavat će sunčano vrijeme, a nerijetko će biti i vruće. Slabu i umjerenu buru danju će zamijeniti sjeverozapadnjak, uz obalu i zapadnjak i jugozapadnjak.

Do vikenda relativno stabilno, ponegdje i vruće

U unutrašnjosti
će se uglavnom sunčano vrijeme zadržati barem do petka. Jutra će biti razmjerno svježa, ponegdje i maglovita, a s obzirom na to da će temperatura biti u porastu, sredinom tjedna mjestimice će biti vruće. Vjetar će biti uglavnom slab. Potkraj petka, a osobito u subotu rast će vjerojatnost za mjestimice malo kiše.

Stabilno, suho i pretežno sunčano zadržat će se i idućih dana na Jadranu. Posebice u utorak i srijedu bit će i još malo toplije pa će u dosta mjesta danju biti vruće. Vjetar uglavnom slab do umjeren, ujutro bura, danju sjeverozapadnjak, uz obalu i zapadnjak i jugozapadnjak. Potkraj petka i u subotu vjerojatno promjenljivije pa će uz više oblaka mjestimice biti pljuskova i grmljavine, no za potvrdu ove informacije valja pratiti prognozu idućih dana.

A želite li da sljedeće godine diljem svijeta u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije budu vidljive ljepote Hrvatske i radovi hrvatskih fotografa - pogledaje uži izbor od 75 fotografija i dajte svoj glas do 14. rujna.

Pelud

Visoka koncentracija peludi korova u ponedjeljak će biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a na Jadranu nekome može smetati i umjerena koncentracija.

UV indeks

Nakon oblačnijeg prijepodneva poslijepodne će UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, biti većinom visok.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim razvedravanja tijekom subot možda vam raspoloženje dodatno razvedri poneka METEO KARIKATURA ili METEO-STRIP.