Vremenska prognoza, 7.9.2018.

U nastavku tjedna slijedi kratkotrajna promjena vremena. Kiša je najvjerojatnija potkraj petka i u prvom dijelu subote, tijekom koje će i malo osvježiti. Već od nedjelje ponovno će biti sunčano i vrlo toplo.

Petak - sa zapada naoblačenje, ponegdje i kiša

U istočnoj Hrvatskoj u početku pretežno sunčano, a poslijepodne i osobito navečer, uz sve više oblaka, moguć je poneki pljusak, prije svega u zapadnoj Slavoniji. Temperatura ujutro od 13 do 15 °C, a poslijepodne oko 27 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj danju će biti vrlo toplo, ali i oblačnije nego na istoku. Prolazne kiše ili ponekog pljuska može biti već od sredine dana, ali će posvuda biti i sunčanih razdoblja, osobito prijepodne.

Po kotlinama gorske Hrvatske ujutro će mjestimice biti magle, a bit će i razmjerno svježe. Već prijepodne postupno će se naoblačiti, uz mjestimičnu kišu ili pljusak u gorju i unutrašnjosti Istre, a poslijepodne i ponegdje uz obalu sjevernog Jadrana. Uz jači razvoj oblaka moguće je i izraženije grmljavinsko nevrijeme s obilnijom kišom i prolazno jakim vjetrom.

Vjerojatnost za pljuskove u Dalmaciji je manja, iako će i u sjevernoj dijelu biti umjerenog razvoja oblaka pa su mogući neverini na moru. Prema jugu Hrvatske više sunčanog vremena i toplije, ujutro uz obalu od 19 do 21 °C, u unutrašnjosti od 14 do 17 °C, a danju posvuda 27 ili 28 °C.

Na jugu Hrvatske još toplije, ponegdje i 30 °C, te još većinom sunčano uz slab vjetar te mirno ili malo valovito more.

Subota - nestabilno i svježije, a od nedjelje sunčanije i ponovno toplije

U noći na subotu i tijekom subote u kopnenom
će području biti promjenljivo i svježije, u većini predjela uz mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom. U drugom dijelu subote oborine će prestati, a od nedjelje će ponovno prevladavati sunčano i sve toplije. Poneki pljusak u nedjelju je još moguć većinom na istoku zemlje.

Na moru će subota također biti za mnoge najnepovoljniji dan, uz pljuskove i grmljavinu te mogućnost ponegdje i izraženijeg grmljavinskog nevremena. No, promjena će biti kratkoga daha pa će već od nedjelje ponovno biti sunčano i vrlo toplo, sve toplije prema sredini tjedna.

A podrobniju prognozu vjetra i valova sljedećih dana za Regionalni dnevnik četvrtkom i internetski Meteo kutak HRT-a pripremio je Ranko Ševeljević, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a u Splitu.

Uz promjenljivo vrijeme sljedećih dana ponovno će nam atmosfera omogućiti raznolike slike. Neke već fotografirane možete izabrati za sljedeći kalendar Svjetske meteorološke organizacije. U užem izboru iz cijeloga svijeta - najviše je iz Hrvatske. Hoće li ih biti i u kalendaru, ovisi i o našim glasovima do 14. rujna.

Pelud

Visoka koncentracija peludi korova u petak će biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, te na sjevernom Jadranu, a na srednjem Jadranu nekome može smetati i umjerena koncentracija.

UV indeks

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, visok će biti samo u južnijim krajevima.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A tijekom petka, uz sve manje nebeske vedrine i nepovoljnije biometeorološke prilike, možda vam raspoloženje razvedri poneka METEO KARIKATURA ili METEO-STRIP.