Vremenska prognoza, 6.9.2018.

Premda će vedrine u četvrtak diljem Hrvatske biti još više nego tijekom srijede, i uvjeti na cestama bolji, osim ujutro na kopnu zbog magle - opreza u prometu nikad dosta! Posebice dok se školarci ne naviknu na novi ritam. A vremenski ritam već se zna. Nakon prolaznog razvedravanja već u petak sa zapada dolaze novi oblaci, pljuskovi i grmljavina, kojih će u subotu vjerojatno biti u većini krajeva. No za razliku od prognoza prošlih dana, od nedjelje se znatno povećava vjerojatnost stabilnog vremena - pretežno sunčanog i iznadprosječno toplog. Stoga ovo u petak i subotu valja doživjeti samo kao prolaznu, kratkotrajnu promjenu. Iako nekima neugodnu.

Četvrtak - pretežno sunčano i toplije, ali ujutro...

U istočnoj Hrvatskoj
pretežno sunčano, osobito u zapadnoj Slavoniji i Podravini, dok će u Podunavlju još povremeno biti dosta oblaka. Jutarnja magla bit će najčešća u Posavini. Najniža temperatura od 14 do 16 °C, a najviša oko 26 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo poslijepodne bit će i u većinom sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutarnja temperatura biti niža nego u srijedu, uglavnom od do, ponegdje uz maglu.

Maglovito i svježe jutro bit će i po mnogim kotlinama gorske Hrvatske, možda mjestimice i u unutrašnjosti Istre, gdje su poslijepodne mogući kratkotrajni pljuskovi, uglavnom uz granicu sa Slovenijom.

Na sjevernom Jadranu sunčanije, uz većinom slab vjetar, a samo će mjestimice u noći i ujutro biti umjerene bure, uglavnom podno Velebita. More malo valovito, samo na otvorenome srednjeg Jadrana i umjereno valovito, a vidljivost izvrsna, najprije uz burin pa maestral, te uz prevladavajuću vedrinu, u unutrašnjosti Dalmacije ukrašenu samo ponekim oblakom. Noć na Jadranu ponovno će mjestimice biti topla, a najviša poslijepodnevna temperatura uglavnom 28 i 29°C, na jugu ponegdje vjerojatno i 30 °C, primjerice u Metkoviću i okolici. I pritom sunčano, većinom i vedro, uz obalu uz slab vjetar i malo valovito more.

U petak novo naoblačenje, ponegdje i kiša, a u nedjelju razvedravanje...

Relativno toplo diljem će Hrvatske biti i sljedećih dana, pri čemu najmanje u subotu, koja će vjerojatno u većini mjesta biti najoblačnija i najkišovitija. U zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadran pljuskova i grmljavine bit će već u petak poslijepodne i osobito navečer, a tijekom nedjelje će se razvedriti, najkasnije na istoku i jugu Hrvatske, gdje je još moguća mjestimična kiša.

Početkom novoga tjedna sve je vjerojatnija zamjetnija stabilizacija atmosfere i daljnji porast dnevne temperature zraka, a i more će još biti relativno toplo jer odviše jako neće biti ni jugo u petak, ni bura i tramontana tijekom vikenda.

Uz promjenljivo vrijeme sljedećih dana ponovno će nam atmosfera omogućiti raznolike slike. Neke već fotografirane možete izabrati za sljedeći kalendar Svjetske meteorološke organizacije. U užem izboru iz cijeloga svijeta - najviše je iz Hrvatske. Hoće li ih biti i u kalendaru, ovisi i o našim glasovima do 14. rujna.

Pelud

A najviše peludi u četvrtak će biti u sjevernim kopnenim krajevima, gdje će koncentracija peludi korova, i to ambrozije - biti većinom visoka.

UV indeks

Visok će u većini Hrvatske biti i UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A ako će vam, unatoč razvedravanju, i u četvrtak nedostajati vedrine, možda vam raspoloženje poboljša poneka METEO KARIKATURA, a i prvi hrvatski strip posvećen meteorologiji.