Prava raskoš šljiva

Vremenske su prilike utjecale i na urod šljiva koji je bio raznolik, ovisno o pojedinim krajevima Hrvatske. U Siraču pokraj Daruvara mogla se vidjeti prava raskoš korištenja tog voća. Na 11. Danima šljiva i rakije raznim je proizvodima zajedničko jedno – tradicionalna receptura.
 
Pušilo se iz kotlova u Siraču. Prema receptima baka, pripremao se pekmez. Čiste, oprane šljive 'ispučene', onda ih ispasiramo, ponovno kuhamo i kad se zgusne, kad je pekmez tvrd, gotov i ukuhan ide u staklenke, objašnjava kako se radi pekmez od šljiva Zdenka Mikeš iz Sirača.

Kod rakijskoga kotla također iskusni majstori tradicionalne pripreme šljivovice. S vremena na vrijeme provjeravaju jačinu kako bi dobili baš onu koja će grijati, a ne paliti. Ah, recept je da se na vrijeme pokupe šljive i da se 'krovina' kad se peče skine. Da ne bude kisela,  otkriva Toni Juraić iz Sirača.

Degustirale su se ne samo šljivovice već i lozovače, travarice, viljemovke te druge rakije. Među 25 ocijenjenih uzoraka velika zlatna medalja otišla je u Petrijevce. Mora valjati i biti kvalitetna jer je sirovina ekološka, a radila se od šljiva bez koštice još 2016.,  pohvalio se Ivica Pavičić, dobitnik velike Zlatne medalje za šljivovicu.

U općini Sirač podignuti su i novi nasadi šljiva no rakija se ipak manje peče nego ranije. Neki za to krive i trošarine. Ipak šljive su odlične i u raznim jelima, a osim u kolačima na Danima šljiva i rakije, mogle su se probati i u vrućim knedlama.