Vremenska prognoza, 3.9.2018.

Prvi dan nove školske godine u većini će Hrvatske obilježiti povremena kiša i grmljavina, uz manje sunčanih sati nego u nedjelju. Osim kabanica i kišobrana, mnogim će školarcima vjerojatno zatrebati i dugi rukavi, posebice u unutrašnjosti. Osim upozorenja za ponegdje obilniju kišu još je važnije upozoriti na mnogo djece u prometu. A kolnici mokri i skliski...

Ponedjeljak - promjenljivo, česta kiša

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
prvi dan nove školske godine proteći će uz promjenljivo vrijeme, a i svježije nego prošlih dana. Povremeno će biti kiše i grmljavine, mjestimice vrlo vjerojatno i izraženijih pljuskova. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura između 16 i 18 °C, a najviša dnevna od 22 do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također povremena kiša, uz mogućnost grmljavine. Uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme najniža temperatura zraka bit će uglavnom 16 ili 17 °C, a najviša između 21 i 23 °C.

I u gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, na moru grmljavinom, uz moguć izraženiji pljusak. Vjetar slab, na sjevernom Jadranu i umjeren sjeverozapadni, podno Velebita bura, uz većinom malo valovito more. Najviša temperatura od 18 °C u gorju do 24 °C na obali.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije malo svježije nego u nedjelju, uz najvišu temperaturu uglavnom između 24 i 26 °C. Bit će promjenljivo, mjestimice s kišom i grmljavinom, a u prvom dijelu dana moguć je i poneki jači pljusak. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, uz malo do umjereno valovito more.

Malo manje toplo nego prošlih dana bit će i na jugu Hrvatske, također uz ponegdje kišu i grmljavina, uglavnom u prvom dijelu dana, a poslijepodne će biti sunčanije. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 19 do 22 °C, a najviša dnevna od 25 do 27 °C.

U utorak još promjenljivo, pa stabilnije, ali...

U unutrašnjosti u utorak
još promjenljivo, povremeno s kišom. U srijedu se vjerojatnost kiše smanjuje, prije svega na zapadu, pa će biti većinom suho i sunčanije, osobito u četvrtka ujutro mjestimice s maglom. Tijekom petka poslijepodne ponovno se povećava vjerojatnost za nestabilnije razdoblje, osobito u subotu i kišu. Vjetar slab, u srijedu do umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura malo niža, a dnevna u porastu.

I na Jadranu u nastavku tjedna blagi porast temperature pa će većinom biti vrlo toplo. U utorak uz promjenljivu naoblaku još poneki pljusak, ponajprije na sjevernom i srednjem dijelu, a zatim do četvrtka uglavnom suho i sunčano. U petak su na sjevernom Jadranu ponovno vrlo vjerojatni pljuskovi, a u subotu i drugdje. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, u četvrtak ujutro bura, a zatim jugo. Temperatura zraka bit će oko prosječne za doba godine, pa i malo viša, ali ne kao što je bila tijekom ljeta.

Pelud

U ponedjeljak će visoka koncentracija peludi korova biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, ali nekome može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti u većini ostalih krajeva.

UV indeks

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, visok će biti samo u južnijim krajevima.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A u pomanjkanju nebeske vedrine - i početkom novoga tjedna možda neke "razvedri" pogled na METEO KARIKATURE, a i na prvi hrvatski strip posvećen meteorologiji.