Vremenska prognoza, 2.9.2018.

I drugi dio vikenda bit će podjednak prvom - promjenljivo s povremenom kišom, koja uz izraženije pljuskove, a na Jadranu i nevere, može biti obilnija. Povremene kiše bit će i početkom novoga tjedna, a od srijede ponovno stabilnije, sunčanije i toplije.

Nedjelja - promjenljivo, povremena kiša, ponegdje i obilnija

U istočnoj Hrvatskoj
djelomice sunčano. Povremeno će biti više oblaka, pritom mjestimice i kiše, poglavito navečer i u noći na ponedjeljak, kada uz izraženije pljuskove ponegdje može biti obilnije kiše. Puhat će mjestimice umjeren sjeverozapadnjak, a najviša temperatura bit će između 23, 24 °C na zapadu Slavonije i 29, 30 °C u Podunavlju.

U središnjoj Hrvatskoj hladnije nego na istoku, uz najvišu temperaturu od 20 do 24 °C. Preladavat će oblačno, ponegdje uz sunčana razdoblja, a povremeno će biti kiše, glavninom u prvome dijelu dana, kada mjestimice ona može biti obilnija.

Veća količina kiše moguća je i ponegdje na sjevernom Jadranu te u gorju, posebice u Lici. Puhat će mjestimice na obali bura, prolazno i pojačana, a
drugdje će biti juga, prema kraju dana sjeverozapadnjaka. Najviša temperatura u Lici i Gorskome kotaru od 18 do 23 °C, a na sjevernom Jadranu
između 24 i 27 °C.

U Dalmaciji od 25 do 30 °C, uz promjenljivu naoblaku s povremenom kišom i grmljavinom, a mjestimice i neverama uz veću količinu oborine. Jugo će okrenuti na jugozapadnjak, zatim prema kraju dana na sjeverozapadnjak. More malo do umjereno valovito, kao i na jugu Hrvatske, gdje će također puhati jugo i jugozapadnjak, uglavnom slabi i umjereni. Najviša temperatura zraka od 28 do 31 °C, pri čemu će oblaka biti manje nego drugdje. No, potkraj dana i u noći na ponedjeljak velika je vjerojatnost mjestimičnih pljuskova i grmljavine.

Novi tjedan - u početku kiša zatim stabilnije, pa...

Idućih dana u unutrašnjosti
i dalje promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu, mjestimice još i grmljavinu. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak i sjeverac, a od ponedjeljka više niti na istoku neće biti vrućine. Sredinom tjedna vjerojatnost za kišu bit će manja, a i postupno će zatopliti.

I na Jadranu malo niža temperatura, uz jugo, potom sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu sredinom tjedna i buru. Povremeno će biti kiše, ponegdje praćene grmljavinom, posebno u ponedjeljak i utorak. Od srijede stabilnije i sunčanije uz porast temperature.

Pelud

U nedjelju će visoka koncentracija peludi korova biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, ali nekome može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti u većini ostalih krajeva.

UV indeks

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, visok će biti samo u južnijim i najistočnijim krajevima.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A u pomanjkanju nebeske vedrine - sljedećih dana možda neke "razvedri" pogled na METEO KARIKATURE, a i na prvi hrvatski strip posvećen meteorologiji.