Vremenska prognoza, 1.9.2018.

Iznadprosječno toplom i u većini Hrvatske prosječno kišovitom ljetu došao je kraj. Prvi dan klimatološke jeseni neće to biti samo zbog početka rujna, nego će i vrijeme u mnogim krajevima podsjećati na jesen. Osim povremene kiše i niže temperature, bit će i ponegdje obilnijih pljuskova i grmljavine, na Jadranu i nevera. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili niz upozorenja na opasne vremenske prilike i na svojim internetskim stranicama, a i na stranicama europskog MeteoAlarm sustava, osobito za sjeverni Jadran i zapad unutrašnjosti.

Subota - promjenljivo, ponegdje obilnija kiša

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
 na mjestimice pljuskove i grmljavinu treba računati tek poslijepodne i navečer kada lokalno može biti i nevremena. A do sredine dana barem djelomice sunčano, uz najviše sunčana vremena u Podunavlju, gdje će još biti i vruće s najvišom temperaturom do 31 °C.

A najviše do 26 °C bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, češćom u drugom dijelu dana, kada je velika vjerojatnost i za mjestimice izraženije pljuskove, grmljavinu, ponegdje i nevrijeme.

Obilnijih pljuskova i grmljavine bit će osobito u gorju i na sjevernom Jadranu, a mjestimice su moguće i jake nevere. Između kišnih razdoblja bit će i sunčanih, barem kraćih, a najviša temperatura bit će između 24 i 27 °C. U Gorskom kotaru oko 20 °C. Na otvorenom moru puhat će umjereno jugo.

U Dalmaciji što južnije - to manja vjerojatnost pljuskova i grmljavine te više sunčanov vremena. A na sjevernom dijelu je vrlo velika vjerojatnost nevera praćenih obilnom kišom, i to već od jutra, pa će biti i hladnije nego u petak. Puhat će većinom umjereno jugo uz umjereno valovito more.

Na jugu Hrvatske još većinom suho i sunčano, barem do večernjih sati, a zatim nestabilnije. Vjetar slab do umjeren južni i jugo, a more većinom malo valovito. Najviša temperatura zraka oko 30 °C.

Od nedjelje - hladnije, i dalje promjenljivo

U kopnenom će području i idućih dana
biti promjenljivo i nestabilno, s povremenom kišom i grmljavinom, a osobito su u nedjelju još mjestimice mogući obilniji pljuskovi. Na žalost školaraca, prvi dan nove školske godine neće biti povoljan što se vremena tiče, a još će i malo osvježiti. Sredinom tjedna stabilnije i toplije.

Promjenljivo će do ponedjeljka biti i na Jadranu, pri čemu su obilniji pljuskovi i grmljavina u nedjelju vjerojatniji u Dalmaciji. Od utorka se vjerojatnost kiše smanjuje, a bit će i više sunčanog vremena. Nakon umjerenog juga, zapuhat će sjeverozapadnjak i bura. Temperatura će početkom tjedna biti najniža, no i dalje će biti razmjerno toplo.

Pelud

U subotu će visoka koncentracija peludi korova biti uglavnom u sjevernim kopnenim krajevima, ali nekome može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti i na sjevernom i srednjem Jadranu.

UV indeks

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, visok će biti samo u južnijim krajevima.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A u pomanjkanju nebeske vedrine - sljedećih dana možda neke "razvedri" pogled na METEO KARIKATURE, a i na prvi hrvatski strip posvećen meteorologiji.