Nautičari - oprez! Ponovno ponegdje nevere!

Zadnje dane kolovoza obilježit će pravo ljetno vrijeme. U nastavku četvrtka sunčano i vruće, uz tek umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab, pretežno jugozapadni, i more malo valovito. Lokalne nestabilnosti moguće su već navečer na sjevernom Jadranu, gdje će i bura u drugom dijelu noći ponovno samo prolazno pojačati, uz olujne udare pod Velebitom.

U petak - nađite sigurno sidrenje

U petak sunčano i vruće, uz slab jugoistočni i jugozapadni vjetar te mirno ili malo valovito more. Jedino će još tijekom jutra u Velebitskom kanalu biti umjerene i pojačane bure. Više naoblake očekuje se na sjevernom Jadranu, gdje su osobito prema kraju dana mogući neverini. Vjetar će pojačati, a porast naoblake u drugom dijelu noći zahvatiti i veći dio Dalmacije. Zbog mogućeg lokalnog nevremena, svakako bi valjalo pripaziti na sigurno sidrenje.

Za vikend - nestabilno!

Klimatološka jesen ovaj put i započinje nestabilnim i kišnijim vremenom tako da će za vikend uz promjenljivu naoblaku biti i lokalnih pljuskova i grmljavine, s tim da će se na južnom Jadranu još veći dio subote ipak zadržati sunčano vrijeme. Prevladavat će slab do umjeren jugoistočni vjetar, samo povremeno pojačan, koji će nakon lokalnih nevera kratkotrajno skretati na sjeverozapadni i buru, uz koje će more biti malo do umjereno valovito, mjestimice prolazno i valovito.

I početkom novoga tjedna promjenljivo

Nestabilni period nastavit će se i početkom idućeg tjedna pa će i dalje postojati mogućnost za izraženije lokalne pljuskove s grmljavinom.

Stoga se može reći da su četvrtak i petak odlični dani za plovidbu, i to osobito na južnom i srednjem Jadranu, a za vikend i početkom idućeg tjedna, zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena praćenog pojačanim vjetrom i valovitijim morem, nautičari svakako trebali biti na oprezu i pomnije pratiti prognoze i upozorenja Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, između ostaloga, i na Hrvatskom radijuHRT METEO aplikaciji.


Osim ove prognoze za nautičare i sve koji plove iz Regionalnog dnevnika, cijela emisija vidljiva je i na HRTi platformi.