Vremenska prognoza, 30.8.2018.

Četvrtak će biti većinom sunčan pa i vruć, a u petak, te osobito tijekom vikenda bit će oblačnije, vjetrovitije i hladnije, uz povremenu kišu i grmljavinu, posebice na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana.

Četvrtak - još većinom sunčano, ponegdje i vruće

U istočnoj Hrvatskoj
pretežno sunčano. Ujutro ponegdje magla, posebice uz rijeke. A potkraj dana te u noći na petak mjestimice je moguća kiša praćena grmljavinom, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Temperatura zraka ujutro od 12 do 15 °C, a najviša dnevna između 29 i 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj od 28 do 30 °C, a tijekom jutra između 12 i 14 °C. Prevladavat će sunčano, ujutro rijetko s kratkotrajnom maglom. No, kasno poslijepodne i navečer raste vjerojatnost za mjestimične pljuskove i grmljavinu, uglavnom u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Prigorju.

Mogućnost lokalnih nestabilnosti postojat će u drugome dijelu četvrtka i u Gorskome kotaru i Lici te u Istri, posebice u njezinoj unutrašnjosti. Na obali i otocima sjevernog Jadrana uglavnom sunčano, uz slabu do umjerenu buru ujutro te zapadni i sjeverozapadni vjetar poslijepodne.

Većinom vruće s najvišom temperaturom zraka oko ili višom od 30 °C bit će i u većem dijelu Dalmacije. Dan će obilovati suncem, uz ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenome moru sjeverozapadni vjetar sredinom dana i poslijepodne. More mirno i malo valovito, kao i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će također biti vedro, ponegdje s malom naoblakom. Nakon mjestimične jutarnje slabe do umjerene bure, danju će puhati zapadni i jugozapadni vjetar. Bit će vruće - najviša temperatura od 30 do 32 °C.

Od petka oblačnije, česta kiša, vjetrovitije, svježije...

U petak
na kišu u većini unutrašnjosti treba računati u noći i u dijelu prijepodneva, iako i poslijepodne mjestimice može biti ponekog pljuska. A u dane vikenda promjenljivo i pretežno oblačno s povremenom kišom, ponegdje i obilnijom, uz nižu temperaturu, posebice u središnjim i gorskim područjima. I početak novog tjedna vjerojatno će biti promjenljiv.

I na Jadranu je velika vjerojatnost kiše i grmljavine krajem ovoga tjedna i početkom idućeg, posebice na sjevernom te na dijelu srednjeg, pri čemu ponovno može biti nevera i jačih pljuskova s većom količinom kiše. Najmanje oborine najvjerojatnije će biti na krajnjem jugu. Zapuhat će u subotu jugo, koje će u nedjelju na sjevernom dijelu okrenuti na buru, moguće i jaku.

Pelud

U četvrtak će visoka koncentracija peludi korova biti uglavnom u sjevernim kopnenim krajevima, ali nekome može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti i na sjevernom i srednjem Jadranu.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će uglavnom visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštititi i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim nebeske vedrine raspoloženje nekima možda dodatno "razvedri" pogled na METEO KARIKATURE, a možda i na prvi hrvatski strip posvećen meteorologiji.