Vremenska prognoza, 29.8.2018.

Kao i utorak, i srijedu će obilježiti sunce i vedrina,
na kopnu i jutarnja magla i svježina,
te poslijepodnevna posvuda ugodna toplina,
mjestimice i ne odviše velika vrućina.
Pretežno sunčano i ponegdje vruće bit će i u četvrtak,
koji bi na zapadu već mogao završiti uz nestabilne atmosfere znak.

Za razliku od prošlog utorka, prognoziranje za kraj tjedna sada nije osobito pouzdano
pa je za planove aktivnosti za vikend, ako ovise o vremenu, još odviše rano.
Stoga ih ostavite za što je moguće kasnije,
kada će prognoze biti pouzdanije,
te buduće stanje atmosfere jasnije.

A za ljubitelje proze... Poznata raznolikost Lijepe naše ni tijekom srijede se neće dokazati različitim vremenom u različitim krajevima, jer će posvuda biti sunčano, ponegdje i vedro, ali ponovno hoće po jutarnjoj temperaturi zraka, koja će u većini unutrašnjosti biti malo niža od prosječne za kraj kolovoza, pa će ranoraniocima dobro doći višeslojna odjeća. A i čarape! Temperatura zraka na 5 cm iznad tla bit će uglavnom niža od 10 °C. Najviše pak dnevne vrijednosti u daljnjem porastu pa će vruće biti ne samo na većini Jadrana nego i ponegdje u sjevernim krajevima. I u četvrtak još većinom sunčano i danju mnogima ugodno toplo, ponegdje i vruće, a u nastavku tjedna povećava se vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, osobito u zapadnim krajevima...

Srijeda - sunčano i još malo toplije, ali jutro na kopnu svježe, ponegdje i maglovito

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
 pretežno vedro, ujutro ponegdje uz maglu, a poslijepodne samo poneki oblak. Najniža temperatura oko 11 °C, a najviša od 28 do 30 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj suho, sunčano i relativno toplo, mjestimice i vruće, ali nakon svježeg jutra uz kratkotrajnu maglu, osobito u Banovini i Kordunu.

Jutarnje magle bit će i po kotlinama gorske Hrvatske, možda i u unutrašnjosti Istre, a dan će još više obilježiti sunce, vedrina i poslijepodnevna ugodna toplina, mjestimice i ne odviše velika vrućina. Jake bure s olujnim udarima bit će samo ponegdje na sjevernom Jadranu u noći i ujutro, uglavnom podno Velebita.

Malo do umjereno valovito more bit će i u Dalmaciji, najprije uz uglavnom slabu i umjerenu buru zatim maestral. Temperatura mora oko 24 °C, a zraka, uz prevladavajuću vedrinu, ujutro od 19 do 23 °C, u unutrašnjosti i samo oko 16 °C, poslijepodne pak između 29 i 32 °C.

Podjednako relativno toplo, poslijepodne većinom i vruće bit će i na jugu Hrvatske, također pretežno vedrom, najprije uz buru, u noći i ujutro još ponegdje jaku, s mogućim olujnim udarima, zatim slab do umjeren maestral.

U četvrtak još stabilno pa...

Na Jadranu u četvrtak
sunčano, gdjekad i vedro, uz burin pa maestral. Tijekom petka još pretežno sunčano i vruće, ali uz uglavnom više oblaka, osobito na sjevernom Jadranu, gdje su već mogući pljuskovi i grmljavina, a i prolazno umjereno jugo pa bura. Od vikend najvjerojatnije nestabilno, većinom i malo manje toplo, najprije uz jugo, zatim buru, u nedjelju na sjevernom Jadranu vjerojatno mjestimice i jaku.

Na kopnu u nastavku tjedna porast jutarnje temperature, ali nakon još uglavnom vrućeg četvrtka - vjerojatan postupni pad poslijepodnevne. Pritom će još veći dio dana posvuda biti suho i sunčano, a od potkraj četvrtka i u noći na petak ponovno raste vjerojatnost za promjenljivije vrijeme, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, najprije u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, od vikenda i drugdje.

Pritom valja naglasiti kako prognostički izračuni poslije četvrtka nisu jako pouzdani. Promjene su moguće, na što upućuje i veliki rasap prognostičkih izračuna temperature, vidljiv na slici u privitku, pa aktivnosti za vikend, ako su ovisne o vremenu, planirajte što je kasnije moguće.

Pelud

U srijedu će visoka koncentracija peludi korova biti uglavnom u sjevernim kopnenim krajevima, ali nekome može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti i na sjevernom i srednjem Jadranu.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će uglavnom visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštititi i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim nebeske vedrine raspoloženje nekima možda dodatno "razvedri" pogled na METEO KARIKATURE, a možda i na prvi hrvatski strip posvećen meteorologiji.