Brod je otoku i otac i majka

Brod je otoku i otac i majka. A ovaj će to biti Vrgadi. Uskoro će se otisnuti na svoje prvo putovanje prema tom otoku, da bi mu postao žila kucavica - veza za sigurnu opskrbu, posjet liječniku, susret s obitelji.

40-godišnji san otočana je ispunjen. U luku je uplovio njihov novi brod. Napunile su se palube. Provjerava se najvažnije - udobnost sjedala i najbolje pozicije. 

Brod za Vrgadu život znači, a na njemu rade otočani koji su brod i sami kupili. Okupljeni u zadrugu osnovanu davne 1909. Jedino je to udruženje na hrvatskim otocima s neprekinutim djelovanjem od utemeljenja. Uloženi su trud i znoj svih prethodnih generacija. Vrgadinski zadrugari, naime, više od 50 godina obavljaju brodski linijski prijevoz.

20-metarski putnički katamaran sagrađen je u Šibeniku. Zanimanje tržišta za takvu vrstu plovila veliko je, pa šibensko brodogradilište očekuju nove narudžbe. Brod "Vrgada" zapravo je prototip. Prvi kapetan za njegovim kormilom niže samo pohvale - novi brod dobro drži more, a usto je sigurniji, udobniji i brži. Otočanima je pak najbitnije da u njega stane dvostruko više putnika nego u prijašnje brodove. Njih 128. 

Brod Vrgada prevozit će putnike na otok još najmanje jedno desetljeće. Jer novim su brodom osigurali ugovor za održavanje linije 415 Vrgada-Pakoštane-Biograd.