Vremenska prognoza, 26.8.2018.

Kao i tijekom subote, i u noći i tijekom nedjelje vrlo je velika vjerojatnost nevera, uz obilnu kišu, osobito na Jadranu, u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Valja računati na vjetrovito vrijeme, uz buru, koja ponegdje može biti olujna s orkanskim udarima, posebice podno Velebita, te na osjetno nižu temperaturu nego prošlih dana. Početkom novoga tjedna razvedravanje, slabljenje vjetra i porast dnevne temperature, ali će jutra biti relativno svježa.

Nedjelja - osjetno svježije, ponegdje kiša, na Jadranu i mjestimice jaka bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
uglavnom oblačno, ponegdje s kišom. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a temperatura zraka bit će uglavnom između 16 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj većinom od 13 do 19 °C, uz oblake i povremenu kišu, koja će padati uglavnom u noći i ujutro. Bit će vjetrovito, uz umjeren, na udare i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, kojega će biti i u gorju. Na sjevernom pak Jadranu zapuhat će već u noći bura, umjerena i jaka, osobito podno Velebita i olujna. Uz promjenljivu naoblaku bit će kiše, ponegdje i obilne, a na moru tijekom noći može biti i izraženijih pljuskova pa i nevremena. Temperatura zraka u Lici i Gorskome kotaru od 10 do 16 °C, a na obali i otocima između 17 i 22 °C.

Na srednjem Jadranu malo toplije te nestabilno uz kišu i grmljavinu. Lokalno treba računati na nevere i obilnu oborinu. Puhat će jugo, umjereno, mjestimice i jako, potom jugozapadnjak pa bura, najprije na sjeveru Dalmacije, prema kraju dana i drugdje. More umjereno valovito i valovito, kao i na jugu Jadrana, gdje će veći dio dana još biti juga. S prolaskom ciklone zapuhat će jugozapadnjak, a navečer i u noći na ponedjeljak ponegdje i bura. Bit će promjenljivo, s povremenom kišom i grmljavinom, a mjestimice može biti i neverina. Osvježit će, ali manje nego u sjevernijim hrvatskim krajevima.

Novi tjedan - razvedravanje, slabljenje vjetra, porast temperature, ali...

U većem dijelu novog tjedna suho i većinom sunčano, u kopnenom području uz svježija, mjestimice i maglovita jutra. Danju pak iz dana u dan toplije. Sjeverni i sjeverozapadni vjetar će već u ponedjeljak oslabjeti.

Na Jadranu u ponedjeljak još vjetrovito s burom koja će od utorka slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Prevladavat ć sunčano, samo još mjestimice na jugu u ponedjeljak u noći i ujutro uz mogućnost za kišu. Nakon niže temperature u nedjelju i ponedjeljak, u nastavku tjedna ponovno toplije.

Pelud

I dalje će u većini krajeva biti visoka koncentracija peludi korova, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, samo će ponegdje biti visok, uglavnom u južnijim krajevima.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim svježijeg vremena, raspoloženje nekima možda dodatno poboljša pogled na METEO KARIKATURE.