Vremenska prognoza, 22.8.2018.

Do vikenda će se nastaviti većinom sunčano i vruće, mnogima i sparno vrijeme, ponegdje uz toplinski val koji može djelovati na zdravlje, te uz samo rijetke poslijepodnevne pljuskove. Tijekom vikenda slijedi promjena vremena i osvježenje!

Srijeda - većinom sunčano i vruće

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
pretežno sunčano i vruće s poslijepodnevnom temperaturom oko 33 °C, a najniža jutarnja bit će oko 18 °C. Sasvim stabilno neće biti, ali hoće uglavnom suho.

I u središnjoj Hrvatskoj će prevladavati sunčano, uz poslijepodnevne razvoje oblaka i mogućnost lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Vjetar će uglavnom biti slab, kao i na istoku zemlje. Najviša dnevna temperatura između 32 i 34 °C.

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu sunčano, ponegdje uz malu i umjerenu naoblaku. Nad gorjem, posebice Like, poslijepodne su mogući rijetki kratkotraji pljuskovi. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni, na moru mjestimice umjerena, podno Velebita ujutro na udare i jaka bura te ponegdje umjereno valovito more. Poslijepodne na otvorenom sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od mnogima za spavanje ugodnih 13 °C u Lici do nekima neugodnih 25 °C na obali, a poslijepodne će većinom biti vruće, na moru i do 35 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, na otocima i vedro, a poslijepodne je u unutrašnjosti lokalno moguć razvoj oblaka uz kratkotrajan pljusak i grmljavinu. Vjetar uglavnom slab, ujutro burin, a poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak uz malo valovito more. Najviša dnevna temperatura zraka od 33 do 35 °C, a rano ujutro većinom od 20 do 25 °C.

Na jugu Hrvatske sunčano, ponegdje i vedro. Rijetko je u zaobalju moguć lokalni popodnevni pljusak, uglavnom u Konavlima. Vjetar slab, poslijepodne jugozapadni u okretanju na sjeverozapdni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 °C, a najniža jutarnja i do 27 °C, uz i dalje veliku opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Od četvrtka u početku još vruće, ali...

U nastavku tjedna na kopnu
sve nestabilnije, ali u početku još većinom sunčano i do petka vruće. Vjerojatnost razvoja oblaka i mjestimice pljuskova s grmljavinom raste, osobito u zapadnim krajevima u petak poslijepodne i u subotu. Ponegdje će puhati slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar. U nedjelju češće i više kiše te osvježenje uz sjeverni vjetar.

Na Jadranu do petka pretežno sunčano i vruće. U subotu vrućina popušta, a na sjevernom su Jadranu mjestimice mogući pljuskovi i grmljavina. U nedjelju promjena vremena i pad temperature, a kiše i lokalno obilnijih pljuskova bit će duž cijele obale. Slab do umjeren jutarnji burin, a poslijepodne vjetar s mora, u subotu će okrenuti na jugo i jugozapadnjak koji će jačati. U ponedjeljak će zapuhati jaka bura.

Pelud

I dalje će u većini krajeva biti visoka koncentracija peludi korova, pri čemu na Jadranu uglavnom od crkvine, a u unutrašnjosti od koprive i ambrozije.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će uglavnom visok pa ne zaboravite kvalitetno se zaštititi i prilagoditi se preporukama, pogotovo ako ste osjetljivije kože i boravite dulje izvan "debele" hladovine.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim nebeske vedrine, raspoloženje nekima možda dodatno "razvedri" pogled na METEO KARIKATURE